Antena Căutare

GENIUL Paul Erdős avea o SINGURĂ AVERE: un geamantan cu haine. După ce vei citi povestea asta, vei începe să arunci lucrurile inutile!

Povestea geniului maghiar Paul Erdős este una pe cât de frumoasă, pe atât de facinantă. „Cea mai frumoasă pe care o știu!”, spun mulți dintre cei care o cunosc.

GENIUL Paul Erdős avea o SINGURĂ AVERE: un geamantan cu haine. După ce vei citi povestea asta, vei începe să arunci lucrurile inutile!
Paul Erdos | princeton.com

Povestea geniului maghiar Paul Erdős este una pe cât de frumoasă, pe atât de facinantă. „Cea mai frumoasă pe care o știu!”, spun mulți dintre cei care o cunosc.

E matematicianul cu cele mai multe publicaţii din lume şi probabil unul din cele mai mari genii ale domeniului. A scăpat de nazism din timp fiindcă s-a mutat din Ungaria în Anglia când a început să crească antisemitismul, apoi a primit un loc la Princeton, ca bursier.

De atunci, până spre moarte, singura lui avere a devenit un geamantan cu haine. A început să călătorească de la campus la campus, locuind la prieteni pasionați de matematică. În schimbul găzduirii, îi ajuta să rezolve probleme pe care ei le considerau nerezolvabile sau la care erau blocaţi uneori de ani întregi.

Oamenii căsătoriţi erau captivi

Le spunea copiilor "epsiloni", fiindcă în calculul diferenţial, o cantitate pozitivă mică şi arbitrară se notează de obicei prin litera greacă. De oamenii care încetau să mai facă matematică spunea că muriseră, de cei care mureau fizic, că plecaseră. Dacă doi oameni se căsătoreau, erau "captivi", dacă divorţau, erau "eliberaţi". Şi epitaful lui spune "am încetat să mai devin prost".

În campusul Princeton


Nu i-au fost publicate poveştile din timpul călătoriilor, nu a lăsat vreun jurnal, a fost doar un individ fascinant şi un veritabil geniu matematic. Avea un singur geamantan. Singura lui avere.

Paul Erdős s-a născut pe 26 martie 1913 și a murit acum zece ani, în 1996. Aa fost un matematician extrem de prolific, mereu aflat în mișcare și faimos excentric, născut în Ungaria. Având sute de colaboratori în diverse țări ale lumii, cu care a colaborat de cele mai multe ori la "ei acasă", Erdős a lucrat la numeroase probleme matematice legate de analiza combinatorie, teoria grafurilor, teoria numerelor, analiză matematică clasică, teoria aproximărilor, teoria mulțimilor și teoria probabilității.

Prolificitatea lui Erdős ca autor de articole de matematică publicate (considerând numărul articolelor care au văzut lumina tiparului în timpul vieții sale) se poate compara doar cu cea a lui Leonhard Euler, faimosul matematician al Iluminismului. Conform lui Hoffman (1998), Erdős a publicat un număr mai mare de articole, în timp ce Euler a publicat mai multe pagini matematice.

Paul Erdős a publicat în jur de 1.500 articole matematice în timpul vieții sale, majoritatea având co-autori. Conform proiectului Internet numit The Erdős Number Project Data Files, Erdős a avut 511 colaboratori direcți, dar diferiți (care beneficiază toți de onorantul Număr Erdős 1), ceea ce demostrează limpede crezul său, aplicat de el însuși cu sfințenie, "matematica este o activitate socială". (Aura Stan)

Horoscop: Berbecii sunt zbir sâmbătă, dar Capricornii stau într-un zen total... Duminică va fi ziua Deliei. Cine îi va cânta „La mulți ani!” la 00:00...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x