Antena Căutare

Alimentatia in functie de ritmul corpului

Unele alimente sunt bune de consumat dimineata, iar seara devin indigeste. Cum este posibil acest lucru? Momentele din zi au legatura cu alegerea alimentelor? Iata intrebari la care vom da raspunsuri.

Daca vom citi cu atentie modelele de meniuri realizate pentru o zi intreaga de un specialist in nutritie, vom observa o impartire a alimentelor dupa cele trei mese principale: mic dejun, pranz, cina.

Niciun medic nu ne va spune, de exemplu, ca seara inainte de culcare sa mancam oua, de niciun fel, nici prajite, nici umplute, nici fierte moi. In schimb, la micul dejun chiar ni se recomanda sa consumam oua, de 2-3 ori pe saptamana, de preferat fierte moi sau la aburi.


De aceasta impartire este responsabila crononutritia, stiinta care studiaza si recomanda consumul alimentelor in functie de timp, zi, luna si an.

Principiile crononutritiei

Toate alimentele sunt benefice daca stim sa le consumam in functie de ceasul biologic al organismului nostru. Pentru a ne simti tonici si sanatosi, trebuie sa ne obisnuim sa respectam principiile crononutritiei:

Dimineata - gras (branza, oua, paine integrala)
La pranz - alimente mai greu de digerat (carne si produse ce contin amidon)
Dupa amiaza - dulce (fructe, ciocolata)
Seara - lejer (peste, legume).
Cu alte cuvinte, crononutritia ne determina sa ne formam o conduita alimentara sanatoasa, care se bazeaza pe un mic dejun hranitor, un pranz cu alimente care necesita timp de digerare si o cina usoara.

Alimentele diurne si nocturne

Crononutritia ne invata cum sa ne alimentam fara a avea probleme digestive respectand momentele ideale din zi in care trebuie consumate.
Alimentele diurne sunt cele pe care trebuie sa le mancam dimineata pentru a ne furniza energie, iar alimentele nocturne sunt cele recomandate a fi consumate seara pentru ca sunt usor digerabile.
Alimente diurne: carne, fasole, mazare, cartofi, morcovi, rosii, portocale, afine, capsuni.
Alimente nocturne: telina, conopida, andive, varza, ridichi, peste, moluste, mere, pere, banane, nuci, migdale.

Meniuri tipice in crononutritie

Dimineata sunt permise: toate tipurile de branzeturi, iaurturile, painea integrala, cerealele, ouale, carnea de pui, carnatii, sucurile de fructe naturale, fructele diurne.

La pranz: cartofii preparati in diferite feluri (tocanite, piure, nature), tocana de orez cu legume, carne la cuptor, gratar, salate de legume, supe, ciorbe.

Gustarea: fructe sau iaurturi simple.

La cina: peste in sos, fructe de mare, toate legumele verzi fierte sau crude.

Sfaturi utile

Respecta principiile crononutritiei pentru ca te ajuta si in dietele de slabit.
Adapteaza regulile crononutritiei in functie de starea de sanatate a organismului, in sensul de a selecta doar acele alimente care-ti fac bine.

citeste revista Felicia


A fi sau a nu fi vegetarian... Conjunctivita la copii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x