Antena Căutare

Alimentele bogate in grasimi si dependenta

Ti se face des pofta de un hamburgher sau o shaorma? Ai da fuga in miez de noapte la MacDonalds pentru o inghetata cu caramel? Mancarurile bogate in grasimi, zaharuri si sare creeaza un reflex si dupa ce mancam de cateva ori fast-food incepem sa devenim dependenti.

Alimentatia compulsiva activeaza aceleasi mecanisme cerebrale ca in cazul dependentei de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat in revista Nature Neuroscience.

Studiul, coordonat de Paul Johnson si Paul Kenny, a demonstrat, in urma unor teste efectuate pe soareci, ca aparitia obezitatii coincide cu deteriorarea progresiva a echilibrului chimic din creier din circuitul recompensei (denumit si centrul placerilor), implicat in aparitia dependentelor.

Cercetatorii au oferit in mod regulat soarecilor de laborator hrana cu un continut caloric ridicat (sunca, carnati, praijituri si ciocolata), in plus fata de hrana lor obisnuita, considerata mai sanatoasa, dar mai putin apetisanta.

Animalele au dezvoltat rapid obiceiul de a se supraalimenta in mod compulsiv, consumand mai mult hrana bogata in grasimi si cu un continut caloric ridicat (junk food) pana au devenit obezi.

In paralel, circuitul recompensei din creierele lor raspundea din ce in ce mai putin la stimuli, aceasta modificare fiind asemanatoare celor care se produc in creierele consumatorilor de cocaina sau de heroina.

Oamenii de stiinta considera ca aceste rezultate confirma faptul ca alimentatia bogata in grasimi, zahar, sare - junk food - creeaza dependenta.

Soarecilor de laborator li s-a creat reflexul de a se teme de socuri electrice la vederea unei lumini rosii. In timp ce soarecii cu un regim alimentar obisnuit se opreau din mancat la aprinderea luminii rosii, cei deveniti obezi, obisnuiti cu o hrana bogata caloric, continuau sa manance.

"In studiul nostru, animalele testate si-au pierdut complet controlul asupra comportamentului lor alimentar, acesta fiind primul semn al dependentei.

Ei continuau sa se supraalimenteze chiar si atunci cand anticipau socul electric, ceea ce demonstreaza cat de mult erau motivati sa consume acea hrana apetisanta", a declarat profesorul Paul Kenny.

In plus, cercetatorii au descoperit ca soarecii obezi prezentau o concentratie redusa de receptori de dopamina, o substanta chimica eliberata in creier in urma unor experiente agreabile precum hrana delicioasa, activitatea sexuala si drogurile.

Acelasi fenomen a fost remarcat si in cazul oamenilor dependenti de droguri.

Studiul a facut obiectul unei prezentari preliminare in octombrie 2009, cu ocazia unei conferinte organizate la Chicago de Society for Neuroscience.

urmareste Euforia tv

foto: blogher.com

Vrei o sedinta foto reusita cu micutul tau? Afla cateva sfaturi de la un profesionist... Barbatii frumosi - mai putine probleme mentale la batranete...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x