Antena Căutare

"Copil - caut timp. De petrecut cu parintii mei!"

Fundatia Romtelecom impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului au lansat recent o campanie sociala ce-si propune sa traga un semnal de alarma asupra lipsei de comunicare dintre parinti si copii si sa ofere solutii simple pentru imbunatatirea acestei interactiuni.

Conform studiului realizat de compania Gallup, 1 din 2 copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi. Parintii a 38% din cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia si doar 1 din 4 copii petrece mai mult de cinci ore cu parintii intr-o zi de weekend. De asemenea, cercetarea mai arata ca parintii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici.

Campania se va desfasura in perioada 25 aprilie-15 iunie si cuprinde executii video, audio si un site unde parintii se pot inscrie online pentru a primi sfaturi de la specialisti la problemele care ii intereseaza.

Ce se intampla cu un copil cand parintii nu comunica cu el?

"Ii sunt afectate exact nevoile de baza, cea de a apartine si de a fi semnificativ", explica Anda Pacurar, pshioterapeut. Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili, dar uita sa fie atenti la ce si-ar dori copilul sa primeasca. Nu pot afla ceea ce vor micutii daca nu petrec in mod activ si real timp cu ei, nu au rabdare ca ei sa puna intrebari si sa le raspunda. De la nastere, copilul cauta in permanenta sa se conecteze la ceilalti, pentru ca asa si-a inceput viata, noua luni a fost conectat la mama lui. Cand nu reuseste sa comunice cu parintii, cauta intelegere in alta parte si, daca este in continuare descurajat, ajunge sa fie convins ca nu e destul de bun sa fie luat in seama.

116111, telefonul copilului

O parte dintre copiii care se simt singuri decid sa apeleze la Asociatia Telefonul Copilului pentru consiliere. "Desi inca la gradinita, o fetita de numai 6 ani a retinut numarul nostru si, la indemnul tatalui, ne-a apelat. Mi-a povestit ca parintii ei s-au certat si apoi s-au despartit. Mama a plecat de acasa si a luat-o si pe ea, insa intr-o zi cand tatal a venit sa o viziteze a simtit ca vrea sa plece cu el acasa. A locuit apoi la tatal ei, dar i s-a facut dor de mama, care o vizita din cand in cand. Acum este nehotarata, dar ar vrea mai mult la mama. Fetita a promis ca ne va mai suna, macar sa ne spuna cum se simte si ce s-a hotarat pentru ea", impartaseste Nicoleta, consultant Asociatia Telefonul Copilului.

Dificultatile pe care le au copiii care suna la 116111 sunt legate in cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a carei lipsa poate ascunde diverse forme de abuz asupra lor. Parintii sunt incurajati sa-si asculte copiii, pentru ca o voce "mica" poate semnala o problema mare.

Citeste revista Felicia

sursa foto: flickr.com

Emma Watson se temea de inceperea facultatii!... Stii cum sa mentii treaz interesul unei femei?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x