Antena Căutare

De ce apar monturile?

Montul, denumit medical "hallux valgus", este o proeminenta a osului situat la baza degetului mare de la picior, prin deplasarea acestuia catre degetele vecine.

Deformarea piciorului are loc progresiv, producand disconfort estetic, dureri si inflamatii.

Boala femeilor
Medicul Marius Uscatu, specialist in chirurgia gleznei si a piciorului, spune ca afectiunea este specifica femeilor care, din cauza tipului constitutional, prezinta o relaxare ligamentara accentuata la pubertate, sarcina si menopauza.

Astfel, ligamentele antepiciorului se destind si cedeaza treptat, producand deplasarea oaselor si deformarea caracteristica.

Insa mai exista si alti factori favorizanti: obezitatea sau scaderea ponderala rapida, poliartrita reumatoida sau anumite conformatii ale piciorului (anomalii de lungime/ inclinatie ale oaselor componente, piciorul plat sau cel scobit, tendonul calcanean scurt, absenta unor degete).

Istoricul familial isi spune si el cuvantul, fiicele "mostenind" piciorul mamei in peste 50% dintre cazuri. "Incaltamintea stramta sau cu tocuri inalte nu genereaza hallux-valgus-ul, ci doar il agraveaza pe cel preexistent", a adaugat dr Uscatu.

Potrivit medicului, exista doua tipuri de monturi: unele care apar la varsta adolescentei (hallux valgus juvenil), cu o evolutie lenta, si cele care apar la 40-45 de ani, cu evolutie rapida si cu complicatii grave (bataturi plantare, dureri in talpa piciorului, aparitia "degetului ciocan" si, mai rar, a artrozei la nivelul degetului mare).

Complicatii
Diagnosticul monturilor nu se limiteaza la examinarea piciorului afectat, ci are in vedere o consultatie generala cu scopul de a descoperi alte boli ce pot favoriza/ agrava evolutia sau chiar contraindica o interventie chirurgicala.

Se poate adauga si examenul podoscopic simplu, prin care se vizualizeaza amprenta plantara, precum si punctele de presiune exagerata la acest nivel. Radiografia este utila in cazurile care necesita operatie.

Suplimentar, medicul recomanda analize ale sangelui, consult inter-disciplinar, computer tomograf sau rezonanta magnetica. Fara tratament chirurgical, piciorul se deformeaza progresiv, durerile sunt permanente si greu de suportat, incaltatul si mersul devin tot mai dificile, putand aparea infectii articulare cu consecinte grave.

Sfatul medicului
Singurul tratament al monturilor este cel chirurgical, spune dr Marius Uscatu, specialist in chirurgia gleznei si a piciorului, cu preocupari deosebite in tratamentul monturilor.

Operatia, care dureaza intre 40 si 60 de minute, se indica atunci cand durerile devin insuportabile, cand mersul este dificil, iar incaltamintea tot mai greu de adaptat si tolerat. Potrivit medicului, montul nu este un os crescut sau un "cioc", ci un os deplasat care trebuie repozitionat.

"Tehnicile chirurgicale si de anestezie moderne, care, din pacate, nu sunt prea raspandite in tara noastra, inlatura complet durerea, interzic imobilizarea (permit reluarea mersului in aceeasi zi) si fac din recidiva doar o exceptie si nu o regula."

Interventia chirurgicala este contraindicata in "piciorul diabetic", arterita si varice. Tratamentele naturiste, exercitiile fizice sau ortezele pentru "corectia" deformarii nu au nici un efect in stoparea evolutiei diformitatii.

Citeste jurnalul.ro

Foto: irinareisler.ro

Cum schimbam corect scutecul... Afla cum se foloseste crema contur pentru ochi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x