Antena Căutare

Primul control dentar al copilului tau

Un zambet este mai frumos daca avem o dantura ingrijita. Dar nu numai zambetul e important, ci si sanatatea dintilor. Iar pentru asta trebuie sa mergem de timpuriu la dentist.

La medicul dentist nu trebuie sa ajungem cand avem deja dureri. Varsta la care un parinte poate merge la o consultatie este curinsa intre 6 luni si un an, perioada ce coincide cu eruptia primilor dinti temporari.

Vizita are scopul de a informa parintii cu privire la procedurile de igienizare orala pe care le pot aplica acasa si la programul de preventie care trebuie initiat in vederea pastrarii sanatatii orale a copiilor.

Problemele dentare la varste mici

Primii dinti ai copiilor, denumiti „dinti de lapte", pot fi afectati de o serie de afectiuni specifice:
caria dentara
caria de biberon
gingivita de eruptie
pierderea prematura a molarilor temporari
reducerea spatiului pentru dintii definitivi
obiceiurile vicioase: sugerea degetului, deglutitia de tip infantil.

Cum se formeaza cariile?

Cariile se dezvolta sub actiunea unor bacterii capabile sa produca un mediu suficient de acid pentru a demineraliza structura dentara.

Acizii implicati in initierea procesului de formare a cariei dentare sunt produsi metabolici ai bacteriilor cariogene si sunt generati de metabolismul glucidelor.

Cei mai vulnerabili la carie sunt dintii care au santuri adanci si inguste neaccesibili unui periaj eficient, dintii inghesuiti si dintii recent erupti, deoarece calcifierea smaltului lor este incompleta.

Protejati copilul de caria de biberon

O forma de carie considerata grava si distructiva este caria de biberon. Aceasta apare la copiii de peste 1 an adormiti la san sau cu biberonul in gura, continand lapte sau o bautura indulcita.

Primii afectati sunt incisivii superiori, insa nici ceilalti dinti temporari nu sunt ocoliti de probleme. Lichidul dulce care ramane neinghitit furnizeaza un mediu propice bacteriilor raspunzatoare de producerea cariilor.

De cate ori trebuie sa se spele copiii pe dinti?

Sfatul specialistului, Doctor Ingrid Pintilie

Se recomanda ca pana la varsta de 6-7 ani periajul dentar sa fie realizat de unul dintre parinti, ideal dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi: dimineata si seara, inainte de culcare.

Mai mult decat frecventa periajului, conteaza tehnica folosita, care trebuie sa fie corect realizata, pentru a indeparta eficient placa bacteriana de pe toate suprafetele dentare.

Totusi, oricat de corect ar fi periajul, nu poate actiona in spatiile interdentare, iar cariile situate intre dinti, in dentitia temporara, progreseaza mai rapid si produc un procentaj mai mare de expunere in comparatie cu cele situate deasupra, pe suprafata cu care musca dintii.

Din acest motiv se recomanda curatarea spatiilor dintre dinti cu ata dentara.



Citeste Revista Felicia

Există părinţi perfecţi?... Remedii naturiste pentru racelile copiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x