Antena Căutare

Top 15 cele mai bizare diete din istorie

Crezi ca acum oamenii sunt obsedati de diete care de care mai ciudate? Pentru a slabi cateva kilograme, oamenii au experimentat de-a lungul timpului de la dieta cu otet, tigari sau oase de animale pana la ochelari cu lentile colorate:

Anul 1727: Evitarea mlastinilor

In 1727, Thomas Short a scris o lucrare intitulata "Cauzele si efectele corpolentei", in care observa ca oamenii mai grasi locuiau in general in preajma mlastinilor. Recomandarea lui? Oamenii mai dolofani ar trebui sa se mute intr-un climat mai arid pentru a evita efectele vietii de mlastina. Nu s-a dovedit a fi un plan bun pentru a slabi, dar a fost cu siguranta unul reusit pentru agentii imobiliari.

Anii 1800: Isteria infometarii

In a doua jumatate a secolului 19, o forma de "Anorexie victoriana" era la moda printre cei din clasa mijlocie si aristocratia Europei de Vest. Oamenii se infometau la propriu pentru a se ridica la standardul victorian de fragilitate care era asociat cu puritatea spirituala si feminitatea.

Anul 1820: Dieta cu otet

Anorexicul si bulimicul poet Lord Byron este cel care a facut populara dieta cu otet in anii 1820. Pentru a-si curata organismul, el bea zilnic mult otet si apa (in afara bineinteles de cana sa cu ceai si ou crud amestecat in el). Efectele secundare includeau voma si diarea. Nu e de mirare ca a pierdut in greutate.

Anul 1903: Fletcherizarea

Agentul de arta din San Francinsco, Horace Fletcher a devenit cunoscut ca "Marele Mestecator" dupa ce a declarat ca a slabit 18 kilograme doar mestecand mancarea ... fara sa o inghita. Dupa ce i-a fost refuzata asigurarea medicala din cauza greutatii sale, el a inceput sa mestece fiecare inghititura de mancare de 32 de ori (cate o data pentru fiecare dinte) si sa scuipe ce ramanea. Dupa logica sa, corpul avea sa absoarba doar nutrientii de carea avea nevoie, fara sa ia in greutate. Motto-ul dietei era "Natura ii va pedepsi pe cei care nu mesteca". Si-a sustinut teoria timp de cateva decenii, a castigat destul de multi adepti si a devenit milionar. Dar intr-un final, dieta sa a fost inlocuita de alta.

Anul 1925: Dieta cu tigari

2010/05/18//45674-03-1925-the-cigarette-diet.jpg

E destul de greu de inteles cum fumatul a putut fi promovat ca ceva bun pentru sanatate, dar in vremurile de dinaintea evertismentelor lui Surgeon General, se pare ca acest lucru era la moda. Mai multe companii producatoare laudau efectele de suprimare a apetitului. Una dintre reclamele pentru Lucky Strike indemna fumatorii sa "Aprinde un Lucky si nu-ti va mai fi niciodata dor de dulciurile care te ingrasa!"

Anul 1928: Dieta de carne si grasimi a inuitilor

Exploratorul arctic Vilhjalmur Stefansson a propus un plan de pierdere in greutate ce aduce cu o versiune extrema a dietei Atkins. In timp ce a locuit in tundra din zonele nordice, acesta a observat cat de sanatosi erau inuitii in ciuda faptului ca traiau numai din carne de ren, peste crud, grasime de balena si consumau foarte rar fructe sau legume. El era intrigat de aceasta dieta si a sustinut mai apoi ca a incercat-o si el. Pentru a-i dovedi eficacitatea, el s-a internat la spitalul Bellevue din New York, unde i-a fost monitorizata starea de sanatate pentru cativa ani. Dupa efectuarea observatiilor, a fost declarat sanatos.

Inceputul anilor 30: Sapunul de slabit

2010/05/18//45675-05-early-1930s-slimming-soap.jpg

Poti scapa de greutatea corporala la dus? Desi pare prea frumos pentru a fi adevarat, sapunurile pentru slabit le faceau pe femei sa se bucure de fiecare baie in 1930. Produse ca "Fatoff", "Fat-O-NO" şi "Sapunul de reducere La-Mar" ii indemna pe utilizatori sa se spele pentru a slabi. In ciuda declaratiilor lor grandioase, aceste sapunuri nu contineau nimic care sa reduca grasimea: erau sapunuri obisnuite pentru maini facute cu clorat de potasiu si alte ingrediente de baza.

Anul 1954: Dieta cu tenii

Cand oamenii au aflat ca teniile - viermi paraziti care traiesc in intestinele persoanelor si le consuma din nutrienti - cauzeaza scaderea in greutate gazdelor lor, nu fiecare a avut aceeasi reactie dezgustata. Cativa oameni s-au aventurat si au inceput sa inghita larve de tenii pentru a manca fara a se ingrasa. Chiar si cei care promovau diete s-u mai razgandit cand au aflat ca in afara de faptul ca pot creste pana la peste 2 metri in intestin, teniile pot cauza rani, meningita si dementa.

Anii '60: Dieta Frumoasei Adormite

Ce-i drept, e cam greu sa mananci daca dormi, asa ca a trage un pui de somn trebuie sa fie un mod bun de a slabi, nu? Aceasta e si ideea din spatele dietei Frumoasa Adormita, ce a devenit populara in anii 1960. Adeptii - ca Elvis - se sedau puternic pentru a dormi zile in sir.

Anul 1961: Dieta "Caloriile nu conteaza"

2010/05/18//45676-07-1961-the-calories-don-t-count-diet.jpg

Herman Taller, doctor, a sustinut ca nu este nevoie sa se numere caloriile atata timp cat eviti carbohidratii si mananci alimente bogate in grasimi si proteine. Dar unde era efectul? Trebuia sa mai iei si o pastiluta inventata de el ce continea uleiuri vegetale polisaturate. Teoria lui era ca atunci cand erau consumate impreuna, uleiul si proteinele stimuleaza reducerea grasimii. Pentru a-şi sustine teoria, a declarat ca in acest fel a slabit el 30 de kilograme in 8 luni. Dar dr. Taller a intrat in bucluc cu legea cand a fost descoperit ca se folosea de cartea pe care a scris-o pentru a promova o firma anume de ulei. In 1967 a foat gasit vinovat de frauda si conspiratie.

Anii '70: Dieta Prolinn sau Dieta Ultima Sansa

In anii 70, Roger Linn sustinea ca oamenii sa nu manance nimic, in afara de, bineinteles, un lichid miraculos numit Prolinn. Prolinn era facut din coarne, piele, copite, tendoane, oase si alte ramasite de la abatoare, toate macinate si tratate cu arome artificiale, culoranti si enzime care sa le descompuna. Pe durata unei zile, aceasta bautura oferea doar 400 de calorii si zero nutrienti. De aceea nu este de mirare ca cel putin 58 de persoane care au incercat dieta aceasta au suferit de atac de cord. Fie ca era din cauza bauturii in sine sau a infometarii, un lucru e sigur: nimeni nu ar trebui sa o incerce.

Intre 1980-2000: Dieta Bretharian

Majoritatea dietelor iti cer sa renunti la ceva - carne, carbohidrati sau zaharuri. Insa o dieta iti cere sa renunti la tot. Da, ai inteles bine - trebuie sa supravietuiesti doar cu aer si lumina. Bretharienii cred ca atunci cand oamenii ajung in armonie deplina cu lumea, nu mai au nevoie de mancare, apa sau somn. O femeie din Australia pe numele ei Jasmuheen a sustinut ca este Brethariana si a incercat sa demonstreze acest lucru intr-o emisiune "60 minutes special". Dar testul a fost fost intrerupt 4 zile mai tarziu cand vorbirea ei a devenit foarte lenta, pupilele i s-au dilatat si a devenit foarte deshidratata.

Anii 2000: Dieta Culorii

2010/05/18//45677-13-2000s-the-vision-diet.jpg

Ai observat vreodata cum lanturile de fast-food foloesc culorile rosu si galben in logo-urile restaurantelor lor? Se spune ca aceste culori stimulează apetitul. La polul opus, culoarea albastra ar trebui sa suprime epetitul. O companie japoneza a folosit aceasta informatie pentru a crea o pereche de ochelari cu lentile albastre pentru a face mancarea sa para mai putin gustoasa, reducand astfel pofta de a o manca.

Anii 2000: Capsarea urechii

Practica de a capsa cartilajul urechii interne pentru a suprima apetitul se bazează pe acupunctura auriculara, o forma a terapiei de vindecare chinezesti in care cateva ace sunt lasate in ureche pentru cateva saptamani. Prin capsarea urechii, lasi capsa acolo de la sase saptamani la trei luni, dupa care corpul se obisnuieste cu ea si ii scade eficacitatea. Sustinatorii acestei metode sustin ca prin capsare se stimulează un punct de presiune ce controlează apetitul. Acest lucru nu a fost totusi demonstrat si poate cauza efecte secundare periculoase, cum ar fi infectii si desfigurare.

Anii 2000: Dieta cu vata

2010/05/18//45678-15-2000s-the-cotton-ball-diet.jpg

Cine are nevoie de mancare cand poti sa iti umpli stomacul cu vata? Asta e ceea ce sustin fanii acestei diete. Unii le mananca goale, in timp ce altii le inmoaie in gelatina. Pentru ca umplu stomacul, creeaza satietate si nu vei mai vrea sa mananci ceva ce ar ingrasa. Desi vata este bogata in fibre, acestea nu sunt chiar cele de care au nevoie oamenii.

sursa: shine.yahoo.com

Verdict: Copiii mici musca pentru a comunica... VIDEO / Clip nou lansat de One Republic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x