Antena Căutare

Ciupercile shiitake-tineretea vesnica din farfurie

Un elixir pentru tineretea ce nu se lasa deloc batuta in fata curgerii timpului. Un gust nou, asa cum inca nu ati avut prilejul de a-l incerca. Un cocteil de sanatate pentru gurmanzi din intreaga lume. Ciupercile shiitake.

Shiitake sunt printre cele mai longevive ciuperci din lume. Desi nu traiesc ani la randul, cresc in Asia inca din timpurile preistorice.

Chinezii obisuniau sa le numeasca "ciupercile imparatului", iar acest apelativ demonstreaza importanta de care se bucurau.

In timpul Dinastiei Ming, bucatarii le adaugau in mancare, nu numai pentru a-i imbogati gustul (ciupercile shiitake nu se compara deloc cu celelalte ciuperci), cat mai ales pentru ca astfel se putea intampla minunea: corpul prindea puteri noi (actionau direct asupra miraculoasei energii a vietii-qi) si intinerea, scurgerea timpului nemaipunandu-si amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Chiar si in zilele noastre, chinezii sunt ferm convinsi ca micutele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tineretea intiparita pe chip, in ciuda anilor.

In acelasi timp, substantele continute actioneaza benefic asupra sistemelor respirator si circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astazi parte din compozitia medicamentelor impotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale si vitamine, sunt recomandate a fi incluse in dieta vegetarienilor.

Imediat dupa ce se culeg de pe trunchiul copacilor (asa le place lor sa traiasca, imbratisand strans copacul care le este camin) sau de pe bustenii cazuti la pamant si inmuiati de vanturi, ploi si curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textura untoasa.

Datorita continutului mai scazut de apa (doar 75%), aceste ciuperci isi potenteaza si mai bine aroma si gustul. Odata uscate (cel mai adesea asa le veti gasi in magazine, find mai usor de transportat si pastrat pentru un timp indelungat), capata o aroma de fum, ca si cum ar fi stat pentru ceva vreme in afumatorile de prin partile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake sa fie rupte cu mana si mai putin taiate cu un cutit. Asiaticii evita sa arunce in tigaie piciorusele ciupercilor, pentru ca sunt mai tari decat palarioarele.

Daca le veti cumpara deshidratate, tot ce trebuie sa faceti este sa le lasati la inmuiat in apa calda timp de o jumatate de ora, cat sa inceapa sa semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct intr-o tigaie cu ulei incins, pana cand incep sa se inmoaie.

Cam dupa 5-6 minute sunt gata sa fie asezate in farfurii alaturi de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adaugate in compozitia sosurilor pe baza de vin. Efectul este cel putin interesant.

Un preparat spectaculos este salata de cartofi dulci si ciuperci shiitake. Se pun la copt in cuptor cartofii dulci (cam o jumatate de kilogram) taiati in sferturi, apoi se lasa sa se raceasca. In vremea aceasta se prajesc nuci (50 g) si apoi se sfarama mai mare.

Separat se calesc doi catei de usturoi, iar cand se simte aroma se pun 100 g ciuperci shiitake si se presara sare. Dupa cinci minute se adauga alte 100 g si se mai tin inca cinci minute.

Intr-un bol se asaza frunze de spanac (sau alte frunze pentru salata), apoi se adauga cartofii dulci, nucile si ciupercile. Se asezoneaza cu un dressing cald din ulei, otet si mustar.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Cum ne ferim de arsurile solare... Cum depasim capcanele dietelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x