Antena Căutare

Furtuna din cap - migrenele

Vorbaretele puse mereu pe barfa din "Gaitele" se vaitau ca asta le era meseria si ziceau: "Tato, m-a luat o durere de cap de imi plesneste!". Si in piesele lui Nenea Iancu, uneori, personajele apareau legate cu un prosop la frunte, crezand ele ca isi ostoiesc durerea de cap si se feresc de "apoplexie" de la care "fandacsia-i gata".

Atat de groaznice sunt durerile in zona capului si a fetei declansate ca niste electrocutari de nevralgia de trigemeni, incat unii suferinzi nu mai rezista si se sinucid. Nervul trigemen este un nerv cu traseu lung, avand trei ramuri: una in zona fruntii de jos si a orbitelor, o alta ramura in zona obrajilor si a buzei superioare, iar o alta ramificatie in zona maxilarului inferior. Durerile greu de suportat ale nevralgiei de trigemeni apar din senin, ca niste trasnete, si dispar nu dupa multe minute, dar oricand te poti astepta la un nou atac.

DES INTALNITE, MIGRENELE
Migrena este o boala genetica si stiinta a aratat ca, din nastere, unii au o perturbare a echilibrului dintre mediatorii acetilcolini si serotonina, substantele ce realizeaza transmiterea fluxului nervos. In cadrul migrenelor, aceasta tulburare a echilibrului serotolninei si acetilcolinei afecteaza pragul de aparitie a durerii. Astfel, durerile apar mai usor. Migrena este o durere ce cuprinde jumatate din cap si se insoteste de greturi, varsaturi, paloare si tensiune arteriala modificata.

In migrena, exista si o cauza din reteaua de vase. La unii migrena poate duce si la tulburari de vorbire si la deficit de miscare. Migrena este o boala care nu necesita operatie, nici recuperare si nici tratament cu antibiotice. Cea mai des intalnita este migrena clasica. Ea se intalneste la anumite familii si durerea cuprinde jumatate din fata, mai ales in zona orbitei ochilor.

Durerea pulseaza si se intalneste mai mult la femei. Migrena apare la pubertate si dureaza pana la menopauza.
Cand durerea de cap apare dupa varsta de 40 de ani, nu este migrena. Fiind o durere pulsatila, la unii se observa artera de la tampla care pulseaza. Apar si dureri de ochi cu o pata neagra, cu scantei sau stelute in campul vizual. Migrena clasica se desfasoara in trei faze.

Prima faza este inainte de criza dureroasa. Apare in prima faza un fel de aura cu cateva zile sau cu cateva ore inainte de migrena propriu-zisa. In aceasta aura, ce precede migrena, omul are o stare proasta cu astenie, neplaceri digestive si oculare. Apoi, peste un numar de ore, apare durerea cea mare pe jumatate din cap, ea durand cateva ore. Omul in plina migrena se retrage intr-o camera singur, sta in intuneric, fiindca il supara lumina si zgomotul.

Uneori varsa, uneori are diaree si ii creste tensiunea arteriala. Aceasta este faza a doua a durerii. Faza a treia apare dupa disparitia durerii de cap. In special la femei, apare o stare de euforie, de entuziasm, de eliberare de chin. Aceste trei faze se repeta cam in acelasi fel la fiecare criza migrenoasa. Tratamentul migrenei clasice se face cu medicamente. De obice, cu ergotamina si propanolol, iar uneori se adauga la acestea tranchilizante sau sedative.

VERTIJE
Unele neplaceri in zona capului apar si in asa-zisele vertije. Este vorba despre acele ameteli cand omul se simte ca se invarteste ca un titirez. In alte forme de vertij se invarte casa si se invart lucrurile cu el, iar in alte manifestari suferindul se invarte cu lucruri cu tot ca intr-un carusel nebun. Vertijul paroxistic benign este cel mai des intalnit si, uneori, se insoteste de greata si de miscarea lobilor oculari. Oamenii au auzit de asa-numitul vertij Mennier.

Este o forma mult mai grava, dar din fericire boala Mennier, a ametelilor, se intalneste doar in 10%-15% din totalul vertijelor. Exista un exces de diagnostic si sunt catalogate ca vertije Mennier unele vertije obisnuite din categoria celor paroxistice. Sediul cauzei acestor vertije este urechea medie. A fost o vreme in care se dadeau unele medicamente pentru a linisti furtuna ametelilor din ureche. Erau un fel de calmante, de sedative, dar s-a dovedit ca ele afectau si urechea sanatoasa si o leneveau, ceea ce nu era deloc de dorit.

Mai eficienta este acea metoda surprinzatoare, prin care medicul ORL-ist il asaza pe cel cu vertije culcat pe o parte si brusc face o manevra prin care ii schimba pozitia capului. Este un fel de figura de judo. Prin aceasta miscare brusca se rearanjeaza acele cristale care plutesc in lichidul din labirintul urechii si repozitionarea lor duce la restabilirea echilibrului si alungarea vertijelor, si a ametelilor.

SOLUTIA EXTREMA
Cand in nevralgia de trigemeni incercarile de tratamente cu medicamente nu dau rezultate se ajunge la solutia extrema: de a taia si a paraliza un ganglion si o bucatica din nerv pentru a intrerupe durerile. Dar omul ramane cu o portiune din fata impietrita si fara sensibilitate. Din fericire, nevralgia de trigemni este rara.

Femeile si sportul... Bucura-te de lumina naturala!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x