Ileana Ciuculete, răpusă de o boală tăcută, dar mortală! CIROZA HEPATICĂ: Ce trebuie să faci pentru a nu ajunge prea târziu la medic

 
+3 click pentru
galerie

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi seară, la vârsta de 59 de ani. Aceasta suferea de ciroză hepatică, o afecţiune cronică a ficatului 

Termenul de “ciroza” provine din limba greacă, de la cuvântul “kirrhos” şi se referă la culoarea maro-roşcat a ficatului afectat pe secţiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul şi virusurile hepatitice B şi C, aceştia acţionând sinergic, atunci când sunt întâlniţi la acelaşi pacient.

Alte posibile cauze:

acumulare de fier în corp
fibroză
boala Wilson
boli metabolice moștenite
boli digestive genetice
hepatita autoimună
ciroză biliară
anumite infecții
anumite medicamente.

SIMPTOME:

Adesea, pacienţii pot avea boala hepatică avansată, fără nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată. Alteori, se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la membrele inferioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloraţie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor).

Când apar simptomele, ele pot include:

oboseală

sângerări

vânătăi

mâncărimi de piele

îngălbenirea pielii

pierderea apetitului

umflarea picioarelor

pierdere în greutate

confuzie, somnolență

greață

înroșirea palmelor

atrofie testiculară, la bărbați

mărirea sânilor, la femei.

IVESTIGATII OBLIGATORII:

Pentru susţinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atât biochimice, cât şi ecografice şi endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucogramă completă, probe funcţionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienţă hepatică – albumina serică, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar şi explorări imagistice.

Ecografia abdominală evidenţiază ecostructura hepatica micro şi macronodulara, prezenta sau absenţa unor formaţiuni tumorale hepatice, prezenta ascitei, a splenomegaliei şi a altor elemente ale sindromului de hipertensiune portala.

Endoscopia digestivă superioară este indispensabilă diagnosticului de certitudine al cirozei, pentru evidenţierea varicelor esofagiene, a gastropatiei portal – hipertensive şi pentru profilaxia primară sau secundară a hemoragiei variceale.

facebook whatsapp twitter pinterest
PREMIUM

Mai multe 

100 de zile de vara

Vezi detalii 

Smiley News

vezi mai multe 

Spynews.ro

Mai mult 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

Timp Liber

vezi mai multe 

mai multe