Implant dentar? Mai bine nu! Dinţii lipsă vor fi înlocuiți cu „biodinţi”, care vor creşte direct în gura pacienţilor

 

Ai probleme cu dantura şi te gândeşti la un implant dentar? Gândeşte-te de două ori înainte de a face acest pas, mai ales că aceste surogate nu sunt garantate pe viaţă. Acum există o nouă soluţie: biodinţii.

Înlocuirea dinţilor lipsa cu dinţi obţinuţi prin bioinginerie din celule stem recoltate din propriile gingii ale unei persoane reprezintă o metodă a viitorului ce ar putea fi superioară tehnologiei implanturilor folosită în prezent. Cercetătorii englezi au reuşit să creeze „dinţi hibrid” combinând celule din gingia umană cu celule stem din dinţii unui şoarece. Oamenii de ştiinţă speră că dinţii crescuţi în şoarecii de laborator să deschidă calea spre eliminarea protezelor şi înlocuirea lor cu dinţi noi, crescuţi direct în gura pacientului.


Nouă cercetare derulată în acest sens este coordonată de profesorul Paul Sharpe, expert în dezvoltare craniofaciala şi biologie cu celule stem la Institutul Dentar al Colegiului Regal Londonez (IDCRL).


Producerea de aşa-numiţi „biodinţi” implică creşterea de noi dinţi naturali prin angajarea tehnologiei celulelor stem care poate genera dinţi imaturi ce îi imită pe cei embrionari. Aceştia pot fi transplantaţi că mici „ghemotoace celulare” în maxilarul adult al pacientului pentru a se dezvoltă în dinţi funcţionali, dacă li se oferă circumstanţele potrivite – un proces dificil şi încă netestat. Profesorul Paul Sharpe, care a coordonat această cercetare în cadrul institutului stomatologic de la King's College London, afirmă că „celulele epiteliale derivate din ţesutul uman adult provenit din gingie pot reacţiona la semnalele provenite de la celulele mezenchima ce indică dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare şi a rădăcinilor”.

Cercetătorul a adăugat că „aceste celule epiteliale uşor de prelevat sunt o sursă ce merită luată în calcul pentru formarea «biodinţilor» umani. Următoarea provocare este identificarea unei metode prin care celulele mezenchimale umane adulte să fie cultivate pentru a stimula creşterea unui dinte, deoarece în acest moment putem reuşi acest lucru doar cu ajutorul celulelor stem embrionare”.

facebook whatsapp twitter pinterest
PREMIUM

Mai multe 

100 de zile de vara

Vezi detalii 

Smiley News

vezi mai multe 

Spynews.ro

Mai mult 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

Timp Liber

vezi mai multe 

mai multe