Antena Căutare

Toţi facem asta, dar e o greşeală imensă! Ne punem viaţa în pericol fără să ştim

Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent.

Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent.

Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experţii din domeniul sănătăţii avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârşitul medicinei moderne.

Infecţiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor care se declară îngrijoraţi de consumul excesiv şi abuziv de antibiotice. ”Infecţiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidenţa deceselor provocate de infecţii a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş", potrivit mediafax.ro.

După aprope un secol însă, medicul sugerează că ne-am putea întoarce în acelaşi loc. Utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariţia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii.

Statisticile de specialitate arată că zilnic 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice.

SPECIALIŞTII NE AVERTIZEAZĂ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi comisia de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenţia că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecinţe dezastruoase pentru omenire.

În urmă cu aproape trei ani, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, avertiza asupra pericolului declanşării unei crize în sistemul medical, generată de evoluţia bacteriilor din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Aceasta semnala faptul că datele statistice la nivel mondial înregistrează tot mai multe cazuri în care se face remarcată rezistenţa antimicrobiană sporită a infecţiilor, cazuri în care antibioticele de uz curent nu mai fac faţă, fiind complet inutile în schema de tratament.

Dr. Chan menţiona că tratamentele alternative existente în acest moment sunt mai scumpe, toxice şi acţionează mult mai lent. În rândul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii rezistente la antibiotice, riscul de deces a crescut semnificativ. Dr. Chan cataloga acest moment ar putea reprezenta "sfârşitul medicinei moderne, aşa cum o cunoaştem acum" şi intrarea într-o era "post-antibiotice", în care vor trebui găsite noi soluţii, noi medicamente.

Sursa: mediafax.ro

Ai poftă de un mic dejun sănătos şi săţios? Învaţă să pregăteşti "Omletă-brioşă"... Te tot ÎNGRAȘI și nu-ți poți explica de ce? Iată aici ȘAPTE motive...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x