Antena Căutare

Treci mereu pe lângă planta asta prin parcuri, dar nu știai cât de sănătoasă este! La ce se folosește, de fapt, stuful?

Stuful este o plantă pe care o vezi în multe parcuri, dar cu siguranță nu știai ce benefică este pentru sănătate!

Stuful este o plantă pe care o vezi în multe parcuri, dar cu siguranță nu știai ce benefică este pentru sănătate!

Stuful (Phragmites australis), cunoscut și sub numele de trestie sau trestie-de-apă, este o plantă erbacee perenă, care face parte din familia Poaceae, ordinul Poales. Crește în zonele umede din toate regiunile temperate și tropicale ale lumii.

Pentru terapii se recoltează, în special, rădăcina, din care se prepară decoct și extract, dar și tulpina, frunzele și mugurii plantei.

Rădăcina are un conținut de substanțe active foarte importante, precum vitaminele C, B1 și B2, grăsimi, proteine, acizi grași, aminoacizi, acid cafeic, compuși steroizi, asparamid, carbohidrați, alcaloizi, tocoferol și altele. Celelalte părți ale stufului sunt bogate în substanțe flavonoide.

În medicina tradițională rădăcina este utilizată mai ales în tratamentul infecțiilor și inflamațiilor tractului urinar, a micțiunilor dureroase și în ameliorarea stărilor de greață și vomă, ea având un bun efect diuretic și antiinflamator.

De asemenea, stuful este apreciat mai ales pentru proprietățile antipiretice, amtiemetice, febrifuge, purificatoare, antitusive, sedative, antidiabetice și coleretice ale rădăcinei. Persoanele care suferă de artrită sau mușcături de insecte se pot trata prin aplicarea pe zona afectată de cataplasme locale din rădăcina mărunțită, potrivit Agerpres.

Preparatele de stuf sunt recomandate și în tratarea reumatismelor, a febrei și a gutei. Au efecte pozitive și în unele afecțiuni dermatologice, mai ales atunci când aceste afecțiuni au cauze interne.

Mugurii tineri de stuf se folosesc proaspeți în forma lor naturală sau fierți, în preparate culinare pe bază de carne, în supe și salate. Rădăcina este utilizată și ea în alimentație, având gust dulce poate fi consumată crudă, prăjită, coaptă sau fiartă.

Datorită conținutului său ridicat de celuloză stuful este folosit la producerea hârtiei. Ca plantă furajeră stuful este folosit ca hrană excelentă pentru bovine. De asemenea, stuful poate fi folosit ca materie prima în construcții și drept combustibil, pentru încălzire.

Acum e mai simplu decât ţi-ai fi putut închipui! Scapă RAPID de FUMAT cu... ceai... Misterul a fost rezolvat! Ce este mai sănătos: mersul pe jos sau alergatul?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x