Antena Căutare

Catania - un amestec de trecut si prezent

La poalele vulcanului Etna se afla Catania, un loc unde trecutul si prezentul continua sa convietuiasca intr-o atmosfera cu iz de mister si aventura, de poezie, culoare si modernitate.

Catania este o combinatie minunata de vechi si modern. Istoria si caracterul ei sunt incontestabil legate de muntele Etna, care se contureaza deasupra orasului.

Provincia Catania este situata in partea estica a Siciliei, pe tarmul Marii Ionice, cu provincia Messina la nord, provincia Enna si Caltnissetta la vest si provincia Siracusa si Ragusa la sud.

Incepand cu secolul XVIII-lea, Catania s-a impus ca al doilea oras al Siciliei, depasind cu usurinta Messina. Amplasarea sa in apropierea vulcanului Etna a facut ca adesea sa fie afectat de eruptiile acestuia, una dintre cele mai puternice avand loc in 1669. Dupa reconstructia partii distruse, in anul 1693, orasul avea sa fie din nou ravasit, de aceasta data de un cutremur.

Renascut din cenusa

Orasul datoreaza in buna parte aspectul de astazi lucrarilor facute in secolul XVIII, cand au fost trasate si construite strazile largi si palatele ce pot fi admirate si in zilele noastre. Aspectul unic al Cataniei este si un efect al pietrei vulcanice de culoare gri folosite pentru numeroase edificii publice si palate.

Pe masura ce municipalitatea reconstruia orasul, in secolul XVIII-lea, tot mai multe familii nobile au inceput sa cumpere sau sa construiasca palate aici, intr-o „rivalitate" cu Palermo. Acest aspect a dat nastere mai multor legende care, intr-o oarecare masura, continua si astazi.

Sase parcuri superbe sunt „plamanii" verzi ai orasului: Giardino Bellini, Giardino Pacini, Parco Gioeni, Parco Falcone e Borsellino, parco I Vicere, Boschetto della Plaia.

La portile istoriei

Dintre multele monumente, locuri ce merita vazute, amintesc doar cateva: Catedrala Sant'Agata (sfanta Agata este patroana orasului), Monastero della Santissima Trinita, Basilica della Collegiata, Palazzo degli Elefanti, biserica San Giuliano, Palazzo Biscari, Villa Cerami, Porta Uzeda.

Il Castello Ursino din secolul al XIII-lea, construit de imparatul Frederick II, La Porta Uzeda, L'Arco Gotico-catalano di San Giovanni de'Freri in Via Cestai (Arcul medieval gotic-catalan al Sf. Ioan de Freri din Via Cestai), La Porta Ferdinandea sau Porta Garibaldi, un arc de triumf ridicat in 1768, Teatrul Massimo Vincenzo Bellini.

Acesta a fost deschis in anul 1890 in cinstea marelui compozitor care s-a nascut in Catania. Sub dominatia araba, orasul era cunoscut sub numele de „Balad-el-fil o Medinat-el-fil", adica „orasul elefantului". Se povesteste ca un elefant ar fi alungat toate animalele feroce, eliberand astfel orasul. Exista un monument care aminteste acest episod: o statuie a eroului necuvantator.

Multa istorie, personaje ilustre legate de acest oras, filme facute aici, folclor, traditii, locuri ce-i pot satisface chiar si pe cei mai exigenti vizitatori.

Cat ne costa
Tariful unui sejur de sapte nopti incepe de la 500 de euro de persoana. Include cazarea, micul dejun si transportul.

Citeste si revista Felicia!

VIDEO! Weekend de distractie la munte... Concediu reusit: 10 lucruri pe care sa nu le uiti acasa!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x