Antena Căutare

Jurnal de Sicilia 6: Pietele de mancare

Sicilia: frumoasa, salbatica, gustoasa! Daca indraznesti sa iesi din tiparul brosurilor inmanate de agentiile de turism, vei descoperi lumea unui calator atipic, ce face din drumul sau prin lume, un festin de povesti culinare. Curios, gurmand, bine dispus si cu chef sa dea oricand sfaturi utile, ghidul lui Cristi Roman este cel al unui pasionat de tot ce este bun, mai ales in materie de mancare! Am ajuns la ultima parte a acestei calatorii:

"Acesta este ultimul episod al calatoriei culinare din Sicilia, si episodul la care poate tin cel mai mult, fiindca pietele de mancare in aer liber m-au impresionat, pur si simplu. Prin abundenta, prin calitatea produselor, prin specificul local. Pietele siciliene se intind pe stradute mici si intortocheate, chiar pe sute de metri lungime, tin de dimineata pana seara, nu respecta cele mai stricte norme de igiena, insa sunt atat de spectaculoase incat ne-am plimbazt zilnic, uneori chiar de mai multe ori pe zi, printre tarabe.

De la peste si fructe de mare pana la carne, transata la fata locului, de la fructe pana la legume, de la masline pana la condimente, pietele siciliene de mancare sunt un antidot exceptional pentru marile magazine. Apropo, pana si intr-un Carrefour din Palermo am constatat calitatea ridicata a legumelor si fructelor, marea majoritate fiind de productie locala.

Pietele de mancare.......daca mi-as raporta viata complet la mancare, si nu 75% ca acum :) , probabil ca m-as muta in Sicilia. Irlanda a pierdut batalia cu fructele si legumele gustoase, din cauza industrializarii, din cauza standardelor de igiena care merg pana in panzele albe, din cauza globalizarii (Irlanda este considerata in primele 5 din lume, din punct de vedere al "globalizarii" - ceea ce nu e un lucru prea bun, uneori).

In Irlanda fructele si legumele olandeze troneaza pe rafturile magazinelor, gratie pretului mai scazut. Exista multe legume locale, insa sunt scumpe, din cauza pietei irlandeze - cost ridicat cu forta de munca si a costurilor de productie, etc. Aproape totul e standardizat, cosmetizat, igienizat, astfel incat "consumatorul sa aiba cele mai mari satisfactii".....E adevarat, conteaza si natura, care nu permite in Irlanda culturi gustoase de rosii (oricata mandrie locala ar exista cu "rosiile irlandeze"), de exemplu. Ma rog, sunt multe rele, sunt multe bune in Irlanda, insa pentru mine viata culinara deosebita inseamna regiunea mediteraneeana, si in special Italia.

Acestea fiind zise, va las in compania catorva fotografii din pietele siciliene, marea majoritate fiind din Palermo, dar vreo 2-3 sunt si din Cefalu, un oras mic de tot si superb, aflat la est de Palermo. Daca aveti intrebari, va voi raspunde cu mare placere".

2010/05/12//42550-img_0738.jpg

2010/05/12//42549-img_0170.jpg

2010/05/12//42558-img_0753.jpg

2010/05/12//42559-img_0763.jpg

2010/05/12//42560-img_01281.jpg

2010/05/12//42561-img_01291.jpg

2010/05/12//42564-img_01341.jpg

cititi si partea 1, 2, 3, 4, 5

foodblog.ro

Jurnal de Sicilia 5: Street food... Trapani, orasul-secera...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x