Antena Căutare

"Terapia cu zer" a Varlaamului: lapte, zer, miere si trandafiri

Cu Varlaam, satul situat la poalele Muntelui Penteleu in Curbura Carpatilor, natura a fost foarte generoasa, Raul Basca Mare il strabate de la un capat la altul, iar in ochiurile linistite de apa se oglindesc stanci ce stau parca gata-gata sa se pravaleasca. Nu cred sa fi vazut pajisti mai verzi ca aici si nici oameni atat de mandri de traditiile, portul si obiceiurile vechi.

REINVIEREA TRADITIILOR

Sambata, 8 mai, la Varlaam a fost sarbatoare, Festivalul "Intarcatul mieilor". Despre ce inseamna asta pentru locuitorii satului si pentru cei care sunt oaspeti vremelnici ai locului, am discutat cu Cristina Partal, presedinte ANTREC Buzau.

"Si anul acesta, cu ajutorul pensiunilor din judetul Buzau, prin Asociatia de Turism ANTREC, incercam sa reinviem o traditie a locului, un obicei pastoral si anume plecatul oilor la munte, moment ce coincide cu intarcatul mieilor. Atunci, ciobanii incep sa faca branza si de aceea noi vom avea in cadrul evenimentului foarte multe activitati prin care vom demonstra ce inseamna laptele adevarat de oaie, branza naturala facuta cu cheag, asa cum se facea pe vremea bunicilor, se mai face inca in satele de munte si posibil in satele de campie.

Branza de Penteleu este unul dintre produsele locale ce merita promovat, alaturi de carnatii de Plescoi si Babic, ceapa rosie de apa si covrigii de Buzau, Tamaioasa si alte vinuri de Buzau. Din pacate, reteta traditionala a cascavalului de Penteleu s-a dus o data cu ultimul cioban din Varlaam care mai facea acest tip de cascaval.
Prin aceste evenimente pe care noi le cream, incercam sa nu dam uitarii multe dintre retetele autentice romanesti, traditiile, obiceiurile, oamenii si, daca vreti si legendele locului."

HAI LA BRANZA...JURNALISTICA

"Actiunea noastra de astazi - a continuat Cristina Partal - vine in intampinarea acestei idei, pentru ca, in afara de vestitul bulz cu branza de Varlaam fript pe gratar si terapia cu zer care va fi din nou prezentata turistilor, noi vom avea si un concurs adresat jurnalistilor care vor veni la eveniment.

Ideea acestui concurs a aparut dintr-o intrebare, daca vreti... inocenta. In cadrul unei emisiuni, un moderator m-a intrebat daca se mai face branza cu aracet in Romania si in judetul Buzau. A fost o adevarata surpriza, dar probabil ca aceste ganduri le au si unii dintre oamenii care merg si cumpara branza din piata si a caror calitate li se pare indoielnica.

Noi vrem sa demontam aceasta legenda urbana si sa demonstram jurnalistilor ca la Buzau si la Varlaam, branza se face cu cheag adevarat, se scurge in sidila si apoi se preseaza in crinta. Zerul care ramane in urma acestei proceduri, pensiunile din Varlaam il folosesc intr-un pachet turistic special, terapia cu zer. Turistii care ajung la Varlaam pot sa faca baie intr-o cada de lemn cu apa, lapte, zer, miere si petale de trandafiri. Zerul are mai multe proprietati terapeutice, pe langa faptul ca detoxifica ficatul, este un factor adjuvant in afectiunile de plamani si extern, in baile cu zer, catifeleaza epiderma.

Ideea nu ne-a venit peste noapte. Pe la 1850 exista deja o statiune balneara, in dictionarul lui Basil Iorgulescu o regasim ca de fapt a doua statiune ca importanta din Tara Romaneasca. La hanul lui Persescu, din care astazi nu a mai ramas nimic, se facea cura cu zer, cura cu lapte si cura cu aer, la cea din urma venind din cand in cand si scriitorul Alexandru Vlahuta", a afirmat distinsa noastra interlocutoare.


Bucate de top la Varlaam: bulz, miel, lapte si peste

"Pentru oaspeti este doar sfarsitul primaverii, gospodinele vor prepara bulz si foi cu lapte. Ele mai sunt mestere si in prajituri, fac tot felul de placinte cu diverse gemuri din fructe de padure si placinte cu branza dulce si sarata. Alte copturi mai sunt placinta cu loboda, un fel de drob din organe de miel in aluat, placinta cu urda si marar, deci multe preparate care i-ar tenta pe oaspetii ajunsi aici. Varlaamul este o zona cu rauri repezi, drept pentru care, in afara de bulz, miel si lapte se gaseste si pastravul. La Varlaam se prepara pastrav afumat pastrat in cetina de brad, un produs revendicat si de cei din zona Bucovinei, Rucar-Bran, Tara Fagarasului."

citeste Jurnalul National

Varlaam, taramul cu legende... Cele mai spectaculoase 10 festivaluri ale lumii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x