Antena Căutare

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume, topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I din București, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume a fost topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I din București, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume a fost topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

În noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, imediat după ce Regele Mihai a semnat abdicarea forțată și România a devenit Republica Populară Română, comuniștii au dat jos de pe soclu statuia.

Sculptorul Dimitrie Demu, care a asistat la demolarea statuii primului rege al României, relatează cele văzute:

„O armată de muncitori trebăluia în jurul statuii ecvestre a lui Carol I, capodopera a celebrului sculptor iugoslav Ivan Mestrovici. Pieptul puternicului cal de bronz fusese închingat. Un lanț lung și gros îl lega de un tanc greu al armatei, care trăgea cu disperare să-l răstoarne. Zgâlțâiturile repetate biruiră în sfârțit statuia. Picioarele metalice se îndoiră și statuia se zdrobi de pavaj. După care, tancul o târî într-un zgomot de pietre smulse și un puternic scrâșnet de metal târât pe asfalt”.

După demolare, statuia mutilată a ajuns din Piața Palatului în curtea Pirotehniei armatei, devenită ulterior Garajele Grozăvești. Mai târziu, statuia a fost topită, iar din bronzul ei a fost turnată Statuia lui Lenin din București, realizată de sculptorul Boris Caragea, care a stat în parcul din fața Casei Scânteii din 21 septembrie 1960 până în 3 martie 1990, când clădirea fusese deja redenumită Casa Presei Libere.

Istoria monarhiei din România: 30.000 de oameni l-au aşteptat pe CAROL I în Bucureşti, în 1866. Nu aveam trenuri, s-au p... Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Motivul pentru care a venit un principe străin în Țările Române...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Citește și
Ultimele știri
x