Antena Căutare

2017, anul startup-ului romanesc. Care sunt domeniile cele mai atractive pentru afacerile mici

Încurajați de perspectivele economice și fiscale, tot mai mulți români au început să își deschidă propriile afaceri. Economia românească a avut o ascensiune care a depășit așteptările analiștilor în 2016, iar trendul ascendent se păstrează și anul acesta. Iar măsurile de relaxare fiscală introduse anul trecut i-au determinat pe mulți români să își încerce norocul în afaceri din mai multe domenii, mai ales că finanțările au fost mai ușor de obținut.

Încurajați de perspectivele economice și fiscale, tot mai mulți români au început să își deschidă propriile afaceri. Economia românească a avut o ascensiune care a depășit așteptările analiștilor în 2016, iar trendul ascendent se păstrează și anul acesta. Iar măsurile de relaxare fiscală introduse anul trecut i-au determinat pe mulți români să își încerce norocul în afaceri din mai multe domenii, mai ales că finanțările au fost mai ușor de obținut.

Însă, în 2017, este așteptat un boom al micilor întreprinderi și al startup-urilor românești, după ce Guvernul a propus un proiect de ordonanță de urgență, prin care antreprenorii vor primi de la stat un ajutor nerambursabil în valoare de maximum 200.000 de lei, adică aproximativ 44.000 de euro. Programul Start-up Nation Romania presupune, în forma actuală, ca antreprenorii să fie scutiți de obligativitatea de a contribui și ei la investiție, o premieră față de programele de finanțare de la bugetul de stat derulate până în prezent. Cu toate acestea, antreprenorii români vor trebui să aibă suma necesară investiție, deoarece cheltuielile eligibile vor fi decontate ulterior din banii de la stat.

Astfel, se estimează că cele 500 de milioane de lei disponibile pentru antreprenori vor ajuta la finanțarea a peste 10.000 de startup-uri, ceea ce ar putea urca România în topul Uniunii Europene. În prezent, țara noastră ocupă ultimul loc la numărul de IMM-uri din UE.

În ce domenii preferă românii să își deschidă propria afacere

Există numeroase exemple de succese antreprenoriale de marcă românească. Multe dintre acestea sunt în domeniul IT, în special în București și Cluj. Noua generație de antreprenori din IT ar putea face din România una dintre cele mai credibile și performante destinații din această industrie, deoarece există „know-how” și forță de muncă semnificativ mai ieftină decât în alte țări.

Și în domeniul construcțiilor și al materialelor pentru construcții s-a văzut o creștere, mai ales după criza din 2008. Compania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,54 miliarde de lei (348 mil. euro), în creştere cu 3% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei, și estimează o creștere similară și pentru anul în curs.

În condițiile în care piața spațiilor de birouri a fost într-o continua expansiune, grație interesului multinaționalelor și a investitorilor străini pentru tara noastră, și piața locuințelor noi s-a dezvoltat semnificativ din 2013. Acest lucru se întâmplă deoarece românii sunt tot mai atrași de complexurile noi de locuințe, dotate cu spații de joacă și locuri de parcare, în care și costurile de întreținere sunt mai mici.

Agricultura a văzut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, pe măsură ce românii au descoperit că terenurile lor le pot aduce venituri anuale de zeci de mii de euro. Ce-i drept, investiția este mai dificil de amortizat, este nevoie de utilaje, timp și cunoștințe temeinice de agricultură, însă există piețe largi de desfacere în toată lumea. Dacă nemții plătesc bani buni pentru culturile de lavandă, în America Centrală și de Sud românii vând rapiță sau sfeclă de zahăr.

Valoarea investiției inițiale pentru un start-up este o variabilă care depinde de mulți factori: de la utilajele necesare pentru demararea producției, la soft-urile de care este nevoie pentru a pune bazele unui start-up în IT sau numărul de angajați ai companiei, la care se adaugă și costurile cu TVA-ul, cu înființarea unui sediu, precum și cu formalitățile pentru a funcționa în deplină legalitate. Cei care pornesc însă la drum cu un plan bine pus la punct, au cunoștințele necesare în domeniu și se orientează în funcție de cerințele pieței au șanse mari să dea lovitura și să creeze o nouă afacere românească de succes.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: wavebreakmedia

E oficial! Ei sunt românii care vor primi TICHETE CADOU de Paște în valoare de 450 de lei! Află dacă te numeri printre f... 5 semne clare că ai un salariu mai mic decât meriți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x