Antena Căutare

Ascensiunea Romaniei spre top 10 țări atractive pentru investitori

România a devenit una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii străini și ocupă locul 13 la nivel global în zona investițiilor în servicii, în creștere cu 5 poziții față de 2014, arată un studiu al „Global services location index 2016” realizat de compania de consultanță în management A.T. Kearney.

România a devenit una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii străini și ocupă locul 13 la nivel global în zona investițiilor în servicii, în creștere cu 5 poziții față de 2014, arată un studiu al „Global services location index 2016” realizat de compania de consultanță în management A.T. Kearney.

Creșterea economică rapidă, taxele mai mici comparativ cu cele percepute în alte state, dar și oportunitățile de pe piața est-europeană și dezvoltarea forței de muncă din domeniul IT i-au atras pe investitori aici, iar trendul va continua și în anii următori. De altfel, este de așteptat ca România să devină și mai atractivă în ochii străinilor, mai ales că agenția Standard&Poor a ridicat ratingul țării noastre, anul trecut, de la BBB- la A-3, adică „investment grade”. Asta înseamnă că perspectivele economice sunt văzute ca fiind stabile, dar și că economia va continua să crească simțitor în perioada 2016-2018.

În momentul de față, Polonia deține supremația la capitolul investițiilor străine din estul Europei, însă Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development companie ce a dezvoltat parcurile de birouri Novo Park si West Gate, unele dintre cele mai mari parcuri de birouri din România, declara că țara noastră are potențialul de a se dezvolta la fel ca Polonia, unde costurile din ce în ce mai ridicate îi fac pe investitori să se gândească la o relocare. În schimb, România este văzută ca o opțiune viabilă pentru multe corporații multinaționale, atrase de conditiile oferite si chiriile percepute pentru spațiile de birouri, de posibilitatea de a găsi angajați calificați și de a băga mai puțini bani în buzunarul statului decât în alte țări.

Cel mai bine stăm la capitolul servicii, unde ne apropiem cu pași repezi de top 10, la nivel global. Primele în top sunt statele asiatice (India, China, Malaezia, Indonezia, Filipine), Brazilia, iar din Europa, doar Polonia (locul 10) și Bulgaria (locul 12) reușesc să se apropie.

Forța de muncă bună, greu de găsit în orice domeniu

Problema care le dă însă bătăi de cap investitorilor din zona seviciilor pentru afaceri este că țara noastră nu are suficientă forță de muncă specializată în acest domeniu, competiția e mare, iar salariile pe măsură.

Chiar și în condițiile în care domeniul IT este în plină dezvoltare în România, și aici există un deficit de mii de poziții care rămân vacante, pentru că firmele nu găsesc canidați potriviți, în pofida condițiilor și a salariilor oferite. Companiile sunt, astfel, nevoite să „vâneze” talentele de top ale competitorilor și să încerce să le atragă cu pachete de beneficii și salarii pe măsură, pentru a reuși să-și ducă proiectele la bun sfârșit sau să își onoreze comenzile.

Ce întârzie însă atât de mult dezvoltarea fulminantă a investițiilor străine? Un lucru de care fug mulți străini este birocrația, considerată excesivă, și lipsa unei stabilități și predictibilități fiscale. Schimbările frecvente aduse Codului Fiscal fac ca afaceriștii să nu dorească să-și asume riscul de a elabora o strategie nouă, doar pentru a se alinia unor legi care se schimbă peste noapte.

Cine sunt străinii care investesc în România

Companiile străine au facut investiții directe în România în valoare de 3,46 miliarde euro în 2015, valoare revizuită în creștere față de cifrele publicate anterior. De asemenea, stocul total al investițiilor făcute de firmele străine în România a ajuns la 64,4 miliarde euro la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR) și citate de Wall-Street.

Stocul investițiilor străine directe a fost de 64,43 miliarde euro, din care 70% (45,1 miliarde euro) capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 30% (19,33 miliarde euro) credite primite de la investitorii străini. Cele mai mari investiții străine - 44,6% sau 28,75 miliarde euro - au fost în industrie, urmate de sectorul financiar (13,1%, 8,4 miliarde euro), construcții și imobiliare (12,2%, 7,88 miliarde euro) și comerț (12,2%, 7,86 miliarde euro).

În continuare, cele mai multe investiții străine sunt concentrate în jurul Bucureștiului și al județului Ilfov, urmate de zonele din centrul țării și din vest, harta investițiilor urmând-o pe cea a celor mai dezvoltate regiuni ale țării.

Topul investitorilor străini este condus de Olanda (companiile din această țară au o pondere de 25%), Austria (14,2%), Germania (12,4%), Cipru (6,9%) și Franța (6,7%). Ponderea atât de mare a Olandei se justifică prin faptul că multe companii americane, italiene, belgiene sau franceze își desfășoară activitățile din România prin intermediul unor companii înregistrate în Olanda.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Artens

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x