Antena Căutare

Dacă benzina ar fi gratis, statul tot ne-ar cere câte 2,5 lei pe litru! Carburanţii din ţară, cei mai scumpi din Europa

Petrol ieftin, benzină scumpă. Pare a fi coşmarul ultimului an pentru şoferii români. Deşi preţul barilului este la un sfert faţă de acum un an, carburanţii din ţară sunt în continuare printre cei mai scumpi din Europa.

Petrol ieftin, benzină scumpă. Pare a fi coşmarul ultimului an pentru şoferii români. Deşi preţul barilului este la un sfert faţă de acum un an, carburanţii din ţară sunt în continuare printre cei mai scumpi din Europa. Dar asta nu e o problemă pentru stat. El îşi ia partea leului, din fiecare litru.

Preţurile de la pompă ne arată că trăim în ţara în care orice paradox este posibil.

În perioada de boom economic, preţul petrolului pe pieţele internaţionale a crescut încontinuu, până în 2008, când a ajuns la un maximum de 145 de dolari pe baril. Din vara lui 2014, însă, cotaţia petrolului a scăzut vertiginos. Astăzi este la acelaşi nivel cu cel din 2003. În ciuda acestui fapt, preţurile de la pompă au scăzut cu mai puţin de un leu pe litru în ultimul an.

Cu alte cuvinte, şi dacă benzina ar fi gratis la pompă, statul tot ne-ar cere câte 2,5 lei pe litru. Raportat la moneda naţională, românii lasă mai mulţi bani la benzinării decât multe popoare din vestul Europei, dar şi decât vecinii din Bulgaria sau Ungaria. Cât despre preţul petrolului, viitorul nu sună bine pentru specialişti.

Chiar şi aşa, analiştii nu văd o ieftinire semnificativă a carburanţilor în următoarea perioadă.

PREŢURI CARBURANŢI IN UE

România: 4,69 lei/l

Austria: 4,47 lei/l

Bulgaria: 4,44 lei/l

Ungaria: 4,65 lei/l

Carburanţii rămân foarte scumpi, deşi petrolul s-a ieftinit... Ai CREDIT la bancă? Atunci trebuie să afli ultima veste. Este o schimbare majoră...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x