Antena Căutare

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2018? Răspunsul l-a dat Ministrul Finanțelor, care a explicat cum va funcționa noul Cod Fiscal

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicații privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG.

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicații privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG, scrie antena3.ro.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Modificările cruciale decise de Guvern

Una dintre cele mai importante măsuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, a spus ministrul, miercuri, la Antena 3.

Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, se reduc impozitele pentru veniturile din chirii, iar impozitul pe dividende se menține la cota actuală.

Informații despre salarii și taxe

Ionuț Mișa a declarat că s-a pus reflectorul pe subiectul privind transferul contribuțiilor sociale, neglijându-se alte subiecte din OUG.

Ce spune ministrul Finanțelor despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

În 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contribuțiile salariatului de 16,5 procente și angajator de 22,75%. În 2018, impozitul scade la 10%, contribuțiile salariatului ajung la 35%. Din contribuțiile pe care un angajat le plătește, 15 procente trec în continuare în 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate și vor fi beneficiu la salariat, rămânând o contribuție de 2,25 procente contribuția angajatorului.

Întrebat de ce a fost nevoie de aceste modificări, ministrul Mișa a spus: „S-a discutat foarte mult de motivație. Din date avem aproape 158.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru angajați în cursul acestui an”.

„Este vorba de 2.100.000 de angajați”, a precizat ministrul.

Dacă cumva le scade unora veniturile, ce e de făcut?

„Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie, pentru că eu ca părinte am responsabilitatea faptelor. Dacă exista riscul ca salariile să scadă spuneam de la început”, a răspunsul ministrul, la întrebarea lui Mihai Gâdea.

Potrivit ministrului, dacă mediul privat dorește să reducă salariile o poate face, dar nu are legătura cu transferul contribuțiilor. „O poate face și azi”, a spus Ionuț Mișa.

Ministrul Finanţelor Publice: Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului

„Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului și nu se va gândi să ia din beneficiul pe care statul îl acordă unui angajat în interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru că la stat acest lucru e exclus”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2018

Ministrul Ionuț Mișa a explicat transferul contribuțiilor.

Sunt scutiți de la plata CAS și CASS cei care în anul precedent au obținut venituri lunare mai mici decât valoarea salariului minim.

Sursa: antena3.ro

Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, cu SALARIUL tău! Codul fiscal a fost adoptat! Contribuțiile la stat vor trece în se... Au început tensiunile între Guvern şi multinaţionale! Declarațiile premierului au născut un adevărat conflict...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x