Antena Căutare

Patru greșeli frecvente pe care le fac antreprenorii și care duc la falimentul afacerilor din agricultură

Agricultura este un domeniu promițător, însă, pentru a avea o afacere prosperă în această arie este vital să eviți aceste greșeli.

Agricultura este un domeniu promițător, însă, pentru a avea o afacere prosperă în această arie este vital să eviți aceste greșeli.

România are a şasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările din UE, însă producția nu atinge nici pe departe potențialul dat de teren, din cauza mecanizării insuficiente, a fragmentării terenurilor sau a lipsei de educație profesională a celor care activează în acest domeniu. Iată câteva greșeli capitale care duc la falimentul afacerilor din agricultură:

1. Cea mai mare eroare a antreprenorilor din agricultură și, din păcate, cea mai frecventă

O mulțime de persoane care au investit într-o afacere în agricultură au realizat că domeniul este mult mai vast și mai complicat decât pare la prima vedere. Înainte de a porni un business în acest domeniu, informarea cu privire la culturile care vor fi înființate este vitală pentru succesul afacerii.

Dacă ne referim la floarea-soarelui, de pildă, sector în care România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană, dar și în lume, succesul cultivării ei depinde de o mulțime de factori, de care orice agricultor ar trebui să fie conștient. Înainte să pună bazele unei afaceri in acest sector, un antreprenor ar trebui să arunce o privire pe un astfel de articol amplu despre cultura de floarea soarelui, pentru a vedea câte particularități are această plantă atât de prețioasă. Acolo poate găsi informaţii valoroase despre cerințele plantei, cât și date de referință legate de prețuri.

2. Fiecare pas trebuie calculat în prealabil cu date clare, însă mulți antreprenori nu gândesc mai departe de producția mare

O altă greșeală frecventă este lipsa unor calcule clare legate de investiții și de rezultate. De cele mai multe ori antreprenorii au drept țintă o producție mare, fără să știe exact care sunt factorii de care trebuie să țină cont pentru a-și atinge obiectivele. Mai mult decât atât, uneori cantitatea nu este suficientă pentru profit, calitatea fiind la fel de importantă pentru acest scop.

Afacerile din agricultură au nevoie de calcule mai amănunțite și de planuri mai bine puse la punct, pentru că vorbim despre produse perisabile, cât și despre o mulțime de alți factori care pot influența mersul afacerii – condițiile meteo, forța de muncă, gradul de mecanizare sau investițiile în inputuri, de exemplu. Pentru că este un domeniu de business cu totul diferit, el trebuie tratat cu mai multă grijă și dedicare.

3. Fără piață de desfacere bine delimitată și determinată, afacerile din agricultură sunt sortite eșecului

O problemă majoră și o greșeală care determină eșecul afacerilor din agricultură este și lansarea în afacere fără ca antreprenorul să cunoască date legate de piața de desfacere pentru produsul său. O mulțime de persoane au investit sume considerabile în afaceri cu produse despre care au citit că sunt căutate sau profitabile, fără să știe exact cui le vor vinde după ce le produc.

Este cazul multor culturi de nișă, mai nou apărute în țara noastră, care, deși au potențial în teorie, rămân păguboase pentru antreprenorul care nu găsește în prealabil cumpărătorii potriviți.

4. Profitul fără investiții este imposibil

Agricultura profitabilă este cea mecanizată, realizată cu produse de calitate și cu pricepere. Pentru asta e nevoie de investiții și răbdare, însă adesea antreprenorii nu sunt dispuși să investească prea mult până să vadă profitul. Fără mijloace tehnice și cu tratamente de slabă calitate, eșecul este aproape garantat.

Din păcate, cei mai mulți antreprenori din domeniul agriculturii apelează la soluții ieftine sau lucrează cu ustensile învechite care duc la o producție scăzută și slabă din punct de vedere calitativ.

Acestea sunt printre cele mai comune greșeli comise de antreprenorii din domeniul agriculturii, însă nu sunt nici pe departe sigurele cauze ale eșecului, mai ales într-un domeniu atât de dinamic precum agricultura.

Sursa foto: Shutterstock

Rata de neocupare a clădirilor de birouri este de 9,5%. De ce rămân goale aceste imobile?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x