Antena Căutare

Românii pot primi până la 8.000 de lei dacă își schimbă sistemul pentru încălzirea casei

Persoanele fizice care aleg să-și schimbe sistemul de încălzire al locuinței, în așa fel încât să folosească energie regenerabilă, vor putea cere un ajutor de stat de până la 8.000 de lei, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), prin care se reglementează programul „Casa Verde”

Persoanele fizice care aleg să-și schimbe sistemul de încălzire al locuinței, în așa fel încât să folosească energie regenerabilă, vor putea cere un ajutor de stat de până la 8.000 de lei, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), prin care se reglementează programul „Casa Verde”.

Proiectul de ordin MMAP pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice a fost lansat recent în dezbatere publică. Pentru a se aplica, actul are nevoie doar de aprobarea ministrului mediului, Cristiana Pașca Palmer.

În esență, documentul conține regulile din acest an pentru programul guvernamental supranumit „Casa Verde”, care nu trebuie confundat cu „Casa Verde Plus”. Prin „Casa Verde”, persoanele fizice sunt încurajate să folosească sisteme de încălzire a locuinței ce au la bază energia regenerabilă, indiferent că asta înseamnă instalarea unui nou sistem sau adaptarea sistemelor clasice.

„Scopul programului îl reprezintă îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire și obținerea de apă caldă menajeră, precum și stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante, prin finanțarea din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”, se arată în propunerea de act normativ.

Concret, persoanele fizice vor putea cere până la 6.000 de lei pentru a-și instala acasăpanouri solare sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură. Așadar, vor fi eligibile pentru finanțare cheltuielile de achiziție a sistemelor de încălzire ce folosesc energie regenerabilă și cele cu montajul și punerea în funcțiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, în măsura în care vor fi făcute doar după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.

Calea sigură către reușită. Ce școli i-au propulsat pe cei mai cunoscuți oamenii de afaceri în carieră...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x