Antena Căutare

Se anunță scumpiri pe piața imobiliară din România? Vezi care sunt consecințele!

În ultimii ani, prețurile locuințelor din România au revenit pe o traiectorie așcendentă. Această tendință influențează evoluția economiei românești, dar mulți se gândesc serios dacă această creștere a prețurilor va aduce un pericol al unei bule imobiliare.

În ultimii ani, prețurile locuințelor din România au revenit pe o traiectorie așcendentă. Această tendință influențează evoluția economiei românești, dar mulți se gândesc serios dacă această creștere a prețurilor va aduce un pericol al unei bule imobiliare.

Pretențiile vânzătorilor au crescut, în medie, cu 13% în ultimele 12 luni, reușind să depășească nivelul de referință al anului 2010. În al doilea trimestru din 2017, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit cu 3,1% față de cele trei luni anterioare. Chiar dacă este justificat oarecum de raportul cerere-ofertă, ritmul actual de creștere a prețurilor poate fi considerat nesustenabil.

De menționat este însă că, dacă din al doilea trimestru din 2014 (când a avut loc ultima scădere a indicelui național al prețurilor solicitate), așteptările vânzătorilor autohtoni s-au majorat, în medie, cu 2,5% trimestrial, în perioada de boom, ce a precedat criza economică, media trimestrială de creștere a prețurilor ajungea la 7,9%.

Se simte un avans anual semnificativ mai mic pentru piața rezidențială locală, respectiv 5,1% între 2016 și 2017 – diferența față de evoluția prețurilor cerute sugerează existența unui mecanism intern de coordonare între așteptările vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor. De notat este că acest nivel se situează sub valoarea de alertă stabilită de Uniunea Europeană în această privință, respectiv 6%.

Spre comparație, media de majorare a prețurilor locuințelor la nivelul UE a fost de 4,5% în perioada menționată, România situându-se însă considerabil în urma altor piețe europene la capitolul scumpiri. Astfel, raportat la primul trimestru al anului în curs, cele mai mari creșteri au avut loc în Republica Cehă (+12,8%), Lituania (+10,2%) și Letonia (+10,1%).

Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi o proprietate imobiliară, tot ce trebuie să faci este să adaugi anunț 100% gratuit pe HomeZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri imobiliare din România.

Prețul apartamentelor din București pe cartiere... Vrei să îți vinzi locuință? Vezi cum te pot ajuta vecinii să-ți vinzi casa!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x