Antena Căutare

Tu știi cât valorează casa ta? Vezi ce te sfătuiesc agenții imobiliari

Te-ai întrebat vreodată cât valorează casa ta? Este foarte important să îți evaluezi corect locuința, în funcție de alte proprietăți asemănătoare recent vândute, dar și de ofertele care sunt listate pe piață. Iată ce te sfătuiesc specialiștii în imobiliare:

Te-ai întrebat vreodată cât valorează casa ta? Este foarte important să îți evaluezi corect locuința, în funcție de alte proprietăți asemănătoare recent vândute, dar și de ofertele care sunt listate pe piață. Iată ce te sfătuiesc specialiștii în imobiliare:

  • Află părerea unui agent imobiliar

“Un agent imobiliar realizează o analiză comparativă de piață, ceea ce implică găsirea unor proprietăți similare care au fost vândute în ultima perioadă”, spune Igor Postovanu Realtor®, președinte ales at Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România.

Cea mai precisă comparație se poate realiza cu o locuință vecină, asemănătoare cu a ta în metri pătrați și număr de dormitoare/băi. Imediat ce agentul imobiliar găsește câteva case comparabile care au fost recent vândute, vei știi ce preț estimativ să alegi pentru propria locuință. Folosește această sumă ca preț de referință pentru valoarea finală a casei tale.

  • Alege un preț competitiv

Specialiștii spun că trebuie să te uiți mereu ce alte proprietăți sunt listate în comunitatea ta. De exemplu, dacă casa vecinului tău a fost vândută la prețul de 100.000 de euro, iar tu vrei să-ți listezi locuința la un preț de 200.000 euro, ar fi mai bine să explici în mod clar diferența de preț pentru potențialii cumpărători. În caz contar va trebui să ajustezi prețul în consecință.

  • Încearcă să rămâi obiectiv

“Supraevaluarea este o problemă actuală a pieței imobiliare din România”, spune Igor Postovanu. Cei mai mulți vânzători sunt de părere că locuința lor merită mai mult. De ce? Vânzătorii sunt subiectivi și iau în calcul atașamentul lor pentru acea casă, precum și prețul de cumpărare și renovările de-a lungul timpului.

Într-adevăr, într-o casă se ascund, de cele mai multe ori, decenii de amintiri. Acest aspect nu îl va impresiona pe un posibil cumpărător, tocmai de aceea obiectivitatea este foarte importantă.

Nu este ușor să accepți că valoarea actuală a casei ta este mai mică decât cea pe care ai plătit-o tu, dar aceasta este realitatea de pe piață, iar dacă nu o accepți, tu ești singurul care va avea de suferit.

La nivelul renovărilor, acestea îți vor aduce doar o rentabilitate de investiție de 64%, în funcție de tipul de upgrade pe care l-ai făcut. De exemplu, dacă ți-ai cumpărat o casă cu 120.000 de euro și ai investit în renovări circa 50.000 de euro, nu trebuie să te gândești că vei putea vinde acea locuință cu 170.000 de euro, după o anumită perioadă de timp. Valoarea locuințelor scade în timp, la fel și renovările se degradează și sunt sau nu importante pentru cumpărători.

  • De ce este important să ceri un preț corect pentru casa ta?

Alege un preț prea mare pentru casa pe care vrei să o vinzi și aceasta va rămâne mult timp pe piață. E bine de știut faptul că o proprietate care nu se vinde pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu, mai mult de 30 de zile) poartă asupra ei o bilă neagră pentru potențialii cumpărători.

Cumpărătorii sunt suspicioși atunci când văd o casă care a stat pe piață mai mult de 30 de zile fără să fie vândută. Ei se gândesc imediat că este ceva în neregulă cu acea locuință. În acest caz, vânzătorul poate fi nevoit să facă o reducere semnificativă a prețului - uneori scăzând prețul sub valoarea de piață - pentru a obține un cumpărător.

Dacă alegi un preț sub nivelul pieței, în încercarea de a atrage interesul cumpărătorilor și de a genera mai multe oferte, sunt șanse mari ca această tactică să nu funcționeze așa cum te aștepți. Un preț prea mic al locuinței, de cele mai multe ori, îi determină pe cumpărătorii să presupună că locuința ta are probleme ascunse.

Cel mai bine este să afli cât valorează casa ta și să o listezi la o sumă aproapiată. Apelează cu încredere la un agent imobiliar pentru a te ajuta în acest sens.

După ce ai stabilit alături de agentul tău imobiliar un preț corect pentru locuința ta, adaugă anunț gratuit pe HomeZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri imobiliare 100% gratuite din România.

În scurt timp peste jumătate din comenzile din lume se vor face online...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x