Antena Căutare

Breaking news. S-a otrăvit ÎN DIRECT! Imagini șocante cu un cunoscut comandant al armatei croate!

Fostul comandant de rang înalt al forţelor croate din Bosnia Slobodan Praljak ”a murit la spitalul din Haga, după ce a băut otravă”, în sala de şedinţe a Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul în capitala olandeză, a anunţat agenţia oficială croată Hina.

Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a aşteptat ca tribunalul să-i confirme condamnarea la 20 de ani de închisoare înainte să spună ”Eu vă resping verdictul”, să scoată o fiolă şi să înghită conţinutul acesteia.

Avocatul său a declarat că era vorba despre otravă.

Decesul a fost anunţat de mai multe publicaţii croate, inclusiv de postul privat N1 şi principalele cotidiene, Jutarnji List şi Vecernji List, după care a fost confirmat de Hina, care citează o sursă apropiată cindamnatului.

Acest inginer devenit director de teatru nu era militar la origine, însă odată cu venirea războiului el a urcat rapid în ierarhia forţelor croate.

Un comandant de rang înalt al forţelor armate ale Republicii croate Herceg-Bosna, care au luptat împotriva bosniacilor în 1993-1994, el a fost citat ca unul dintre vinovaţii de distrugerea podului otoman de la Mostar.

Însă, pentru mulţi crroaţi el rămâne un erou.

Preşedinta Kolinda Grabar-Kitarovic a redactat săptămâna trecută un mesaj omagial, citit la promovarea unei lucrări în onoarea sa, ”General Praljak”.

”Contribuţia generalului Slobodan Praljak a fost de o imensă importanţă atât pentru apărarea Croaţiei, cât şi a Bosniei împotriva agresiunii «marii serbii» şi pentru supravieţuirea poporului croat pe teritoriul său istoric, în timpul războiului patriotic”, a declarat preşedinta.

Înainte de anunţul morţii lui Praljak în presa croată, preşedinta şi-a întrerupt ”de urgenţă” o vizită în Islanda. În opinia sa, el încarna ”adevărul pe care l-a apărat neîncetat după război”.

Împreună cu alţi cinci reprezentanţi ai Republicii croate Herceg-Bosna, o entitate autoproclamată a croaţilor din Bosnia, Praljak asista miercuri la şedinţa în apel a condamnării lor din cauza rolului lor în războiul pe care l-au purtat în 1993 şi 1994 cu forţele bosniace.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de o ”întreprindere criminală comună” cu scopul de a impune o dominaţie croată, recurgând la epurarea etnică în zonele pe care le controlau forţele lor.

Războiul din Bosnia i-a opus în principal pe musulmani sârbilor. Croaţii şi musulmanii au luptat în 1993 şi 1994.

Imaginea cea mai simbolică a acestui ”război în război” a fost distrugerea, în noiembrie 1993, a "Stari Most", podul otoman de la Mostar.

Numele Praljak este asociat acestei distrugeri. ”Era doar un pod vechi”, declara el în 2004.

Lovitură de teatru! Un cunoscut prezentator tv A FOST DAT AFARĂ! Anunț făcut în această după amiază... Adio, zi LIBERĂ! Guvernul a făcut anunțul: „Excludem varianta acordării unei zile libere!”. Englezii sunt dezamăgiți că ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x