Antena Căutare

China, amenințată de ISIS, într-o înregistrare video sângeroasă: "Vom veni să vărsăm râuri de sânge"

Combatanţi din cadrul Statului Islamic provenind din minoritatea chineză uigură au ameninţat, din Irak, cu ”vărsarea de râuri de sânge” în China, un avertisment fără precedent adresat Beijingului, relevă un expert.

Combatanţi din cadrul Statului Islamic provenind din minoritatea chineză uigură au ameninţat, din Irak, cu ”vărsarea de râuri de sânge” în China, un avertisment fără precedent adresat Beijingului, relevă un expert.

Ameninţarea este formulată într-o înregistrare video de 28 de minute, publicată luni de o filială a Statului Islamic din vestul Irakului, potrivit unui organism specializat în supravegherea pe Internet a site-urilor islamice, SITE Intelligence Group, scrfie news.ro.

Uigurii sunt o minoritate etnică majoritar musulmană, originară din Xinjiang, în nord-vestul Chinei. Această regiune este un imens teritoriu semideşertic, la frontiera cu Afganistanul. Uigurii acuză că sunt discriminaţi religios şi pe piaţa muncii în faţa etnicilor han, majoritari în China.

Unei facţiuni radicalizate i s-au imputat, în ultimii ani, atentate în regiune şi în afara ei, soldate cu sute de morţi. Beijingul acuză ”separatiştii” uiguri că se află la originea atacurilor şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de legăturile dintre aceşti militanţi şi grupări jihadiste internaţionale.

În înregistrarea video, un militant care poartă barbă ameninţă China, cu un cuţit în mână, după care îl taie la gât pe un bărbat despre care afirmă că este informator.

”Voi, chinezilor, care nu înţelegeţi ce spun oamenii! Noi suntem soldaţi ai califatului şi vom veni să vă clarificăm lucrurile punându-ne armele să vorbească, să vărsăm râuri de sânge pentru a-i răzbuna pe oprimaţi”, urlă el, potrivit unei traduceri SITE Intelligence Group.

Această înregistrare video ar constitui ”prima ameninţare directă” a Statului Islamic la adresa Chinei, a declarat pentru AFP Michael Clarke, un expert în regiunea Xinjiang de la Universitatea naţională australiană de la Canberra.

Este totodată ”prima oară când militanţi se exprimă în uigură şi jură credinţă Statului Islamic”, adaugă el. Beijingul este de-acum, consideră expertul, ”o ţintă a retoricii jihadiste”, în contextul în care China a fost, până acum, rareori menţionată de organizaţii islamiste internaţionale.

O nouă gafă marca OSCAR 2017. "Moarta care nu era moartă", în montajul "In memoriam": "Am răma... Parcul zoo al ororilor din Marea Britanie! Peste 400 de animale și-au găsit sfârșitul tragic, etunasiate sau electrocuta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x