Antena Căutare

Decizie surprinzătoare! A fost votată legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex

Irlandezii au votat în marea majoritate în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, devenind prima ţară din lume care aprobă acest lucru printr-un referendum.

Irlandezii au votat în marea majoritate în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, devenind prima ţară din lume care aprobă acest lucru printr-un referendum.

Peste 60% din alegătorii eligibili și-au exprimat votul, cea mai mare participare la un referendum în această țară în peste două decenii.

Procentul celor care au spus "da" la referendum a fost de 63,3%, față de 37,7% care s-au opus, în condițiile în care se mai așteptau rezultatele din doar trei circumscripții electorale, din totalul de 43.

Irlanda devine astfel a 19-a țară și a 14-a din Europa care legalizează căsătoriile gay. Ea este singura care a făcut-o prin referendum, în timp ce celelalte au ales calea parlamentară.

"Acest lucru este istoric", a subliniat ministrul sănătății, Leo Varadkar. Acest referendum, a estimat el, este "o revoluție culturală" într-o țară mult timp conservatoare și unde homosexualitatea a fost dezincriminată abia în 1993.

Chiar înainte de publicarea rezultatelor, unul dintre principalii lideri ai campaniei "Nu", David Quinn, a recunoscut înfrângerea taberei sale. "Aceasta este o victorie clară pentru tabăra lui +da+", a declarat el, adresând "felicitări" susținătorilor căsătoriei gay.

Reforma constituțională aprobată de irlandezi autorizează "căsătoria între două persoane, indiferent de sex". Ea ar trebui să intre în vigoare în această vară și primele căsătorii să fie celebrate înainte de sfârșitul anului.

Referendumul care a avut loc vineri a fost obiectul unei participări puternice, de peste 60%, fiind un semn al interesului pentru această consultare ce a dat loc unor dezbateri aprinse, reflectând problemele societății irlandeze confruntată cu conservatorismul Bisericii Catolice.

Sursa: agerpres.ro

VIDEO: Un fenomen ciudat a îngrozit sute de oameni! Nimeni a mai văzut aşa ceva până acum! Imaginile fac furori pe Inter... Pământul s-a zguduit puternic! Un seism de 5, 6 grade pe scara Richeter s-a produs în urmă cu puţin timp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x