Antena Căutare

După trei ani de captitvitate în mâinile grupării jihadiste Boko Haram, peste 80 de liceene Chibok au fost eliberate!

Peste 80 de liceene Chibok au fost eliberate sâmbătă din mâinile Boko Haram, după mai mult de trei ani de captivitate în mâinile grupării jihadiste nigeriene, a confirmat Preşedinţia nigeriană citată de AFP.

Peste 80 de liceene Chibok au fost eliberate sâmbătă din mâinile Boko Haram, după mai mult de trei ani de captivitate în mâinile grupării jihadiste nigeriene, a confirmat Preşedinţia nigeriană citată de AFP.

"Astăzi (sâmbătă – n.r.), 82 de noi fete Chibok au fost eliberate (…), în schimbul unor presupuşi membri ai Boko Haram deţinuţi de autorităţi”, a precizat Preşedinţia pe Twitter, confirmând o informaţie oferită iniţial de un ministru, de surse de securitate şi de tatăl a două dintre fete.

De asemenea, o sursă militară a afirmat că “cel puţin 80 de fete Chibok” au fost aduse la Banki, la frontiera cu Camerunul, în nord-estul Nigeriei.

“Vehicule au fost trimise să le caute într-o pădure, fără escortă militară, şi le-au adus la Banki la 17.30 (19.30 ora României). Ele sunt cazate în barăci militare şi vor pleca mâine (duminică – n.r.) cu avionul la Maiduguri (capitala statului Borno – n.r.)”, a adăugat aceeaşi sursă.

Enoch Mark, tatăl a două dintre fetele răpite, a precizat că a fost informat că ele au fost eliberate.

Gruparea islamistă Boko Haram a răpit, în aprilie 2014, 276 de eleve de la o şcoală din Chibok. 57 dintre ele au reuşit să fugă imediat după răpire.

Această răpire în masă, despre care a scris presa din întreaga lume, a provocat un val de indignare internaţională, inclusiv pe reţele de socializare ca Twitter, sub hashtagul #Brinbackourgirls, preluat până la Casa Albă de către Prima Doamnă Michelle Obama.

Eliberarea "fetelor de la Chibok" a fost unul dintre punctele campaniei candidatului Muhammadu Buhari, ales în mai 2015. Preşedintele a fost, de atunci, criticat pentru că nu a reuşit să le găsească.

Militari din Nigeria au lansat, în 2015, o contraofensivă, cu ajutorul unor armate din ţări vecine, însă Boko Haram continuă să comită cu regularitate atacuri asupra unor sate izolate, până la Maiduguri, capitala statului Borno. Mii de persoane sunt, în continuare, ostatice ale grupării.

Insurecţia islamistă şi reprimarea ei feroce de către armată şi serviciile de securitate din Nigeria s-au soldat cu cel puţin 20.000 de morţi şi a deplasat 2,6 milioane de persoane începând din 2009 şi până în prezent.

Franţa își alege președintele, între Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Unde pot vota francezii din România... UPDATE! Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei. La 39 de ani, devine cel mai tânăr preşedinte din istoria celei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x