Antena Căutare

Fukushima, al doilea Cernobîl al omenirii! Ziua în care un cutremur a schimbat axa de rotație a Pământului, iar ziua s-a scurtat!

Era 11 martie 2011. O zi obișnuită în Japonia, cu oameni agitați și străzi aglomerate. La un moment dat, ceva avea să schimbe istoria pentru totdeauna.

Fukushima, al doilea Cernobîl al omenirii! Ziua în care un cutremur a schimbat axa de rotație a Pământului, iar ziua s-a scurtat!
Dezastrul a produs numeroase victime și pagube

Era 11 martie 2011. O zi obișnuită în Japonia, cu oameni agitați și străzi aglomerate. La un moment dat, ceva avea să schimbe istoria pentru totdeauna.

Un seism cu magnitudinea de 9 grade din reugiunea Tohoku avea să zdruncine țara din temelii. Atunci, Japonia a resimțit cel mai mare seism din istoria sa.

Imagine cu valurile tsunami ce lovesc orașul

În scurt timp s-au format valuri tsunami în Pacific, unele ajungând chiar și până la zece metri înălțime.

Cât de puternic a fost, de fapt?

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului.

Institutul de geofizică și vulcanologie din Italia a făcut cunoscut, că seismul din Sendai a cauzat deplasarea axei de rotație a Pământului cu 10 cm.

Tot datorită cutremurului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri față de poziția anterioară cutremurului.

Imaginile de după moarte! Cum arată zona afectată de explozia de la Fukushima!

Alertă

Starea de urgență a cuprins țara, căci autoritățile au înregistrat probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II. Acestea au fost oprite din cauza unor scurgeri radioactive.

La 12 aprilie 2011 autoritățile japoneze au mărit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare. Nivelul 7 a fost și nivelul declarat catastrofei de la Cernobîl din 1986.

Peste zeci de mii de clădiri au fost distruse și peste 144.000 au fost afectate. Pagubele atingeau imensa sumă de zece miliarde de dolari.

Japonia a avut nevoie de sprijin economic pentru a se reface

La 11 aprilie, când s-a comemorat 1 lună de la catastrofă, autoritățile au comunicat că în total au fost 28.000 morți. Dispăruții încă nedescoperiți nu se mai pot afla în viață după atâta vreme.

Centralele Fukushima au fost închise după numeroase intervenții periculoase, iar 200.000 de oameni au fost evacuați.

Toți au fugit mâncând pământul, dar el a ales să rămână! N-o să-ți vină să crezi ce face acest bărbat într-un oraș părăsit și uitat de lume!

Tragedie

Atunci, un adevărat dezastru natural s-a produs. Peste 60 de milioane de tone de apă radioactivă s-au scurs în Ocean. Apele de la Fukushima aveau un nivel de substanțe radioactive de 50 de ori mai mare decât nivelul maxim admis.

Natura mai poartă și azi semnele tragediei

Natura și fauna au fost puternic afectate, iar specialiștii spun că nivelul de radiații este încă unul foarte mare.

Atunci, radiațiile atingeau cote record

Puțini oameni au mai pus piciorul în zona în care nivelul radiațiilor continuă să fie foarte ridicat, iar cei care o fac își iau măsuri de precauție foarte ridicate. Doar unii au mai ales să trăiască aici.

Prenumele "Angelina" a primit undă verde în Islanda, după ce inițial fusese interzis. Nu aveai voie să-ți bote... La doar zece ani, un copil a rămas fără păr, sprâncene și gene, din cauza unei greșeli pe care toți părinții o fac: &quo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x