Antena Căutare

Scutul antiracheta NATO: Rusia nu exclude un atac preventiv

Seful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov a declarat ca Rusia nu exclude o utilizare preventiva a armelor impotriva sistemului NATO de aparare antiracheta desfasurat in Europa.

"Amplasarea unor noi sisteme ofensive in sudul si nord-vestul Rusiei, indreptate impotriva componentelor sistemului de aparare antiracheta, inclusiv desfasurarea de sisteme de rachete de tip Iskander in regiunea Kaliningrad, este o posibila cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de aparare antiracheta", a declarat generalul Makarov. Avand in vedere "natura destabilizatoare a sistemului antiracheta, o hotarare cu privire la utilizarea preventiva a armelor disponibile va fi luata in timpul unei agravari a situatiei", a adaugat seful Statului Major rus.

Oficialii rusi au mentionat insa ca scutul amplasat in Romania, la Deveselu, nu reprezinta o amenintare.

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta, bazat in mod esential pe o tehnologie americana, vizeaza instalarea progresiva a unor interceptori de racheta si a unor radare puternice in estul Europei si in Turcia.

NATO afirma ca acest sistem nu vizeaza Rusia, ci o amenintare venind dinspre Orientul Mijlociu, in special din partea Iranului.

Insa Moscova il considera drept o amenintare la adresa securitatii sale si cere sa fie asociata la sistem sau, in caz contrar, sa primeasca garantii ca acesta nu vizeaza capacitatea sa de disuasiune. Insa Alianta Nord-Atlantica refuza categoric acest lucru, atenta sa isi pastreze marja de manevra strategica.

Militar roman, ranit grav in Afganistan... Roman, condamnat in Italia: 6 luni de inchisoare, pentru 3 euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x