LUNI, 02 MAI 2016

Anul 1894 o aduce pe lume pe „Eroina de la Jiu”. Ecaterina Teodoroiu, povestea unei femei: s-a înrolat, a stat în lagăr, a evadat și s-a întors pe front

 Radio România Cultural

În inima românilor, bătălia de la Mărășesti are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii romani şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii “Pe aici nu se trece!”.

Citește și: Crunta moarte a eroului EROULUI NECUNOSCUT. În fața orfanului odihneau zece sicrie. Puse mâna pe al patrulea. ”Acesta este tatăl meu”

Eroina de la Jiu, Jeanne d’Arc a României, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a căzut, răpusă de două gloanţe în piept, pe 22 august 1917, în bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Este prima femeie-ofiţer din armata română care şi-a sacrificat viaţă pe câmpul de lupta. Avea 23 de ani şi se numea, după registrul satului în care s-a născut, la 17 ianuarie 1894, Vădeni (azi cartier al oraşului Târgu Jiu): Cătălina Toderiu. Deși data sa de naștere este stipulată a fi ziua de 17, există mai multe variante vehiculate, înclusiv 16 ianuarie.

Fratele plecat pe front i-a murit. Ea a vrut să se înroleze: a luat arma în mână și a devenit primul soldat femeie

Încă din primele momente ale intrării României în război a plecat din satul sau, împreună cu fratele ei, Nicolae, pentru a se pune "la dispoziţia ţării". A ţării care avea nevoie de sufletul ei şi de capacitatea ei de a se implică. A fost, pentru început, infirmieră la Spitalul din Târgu Jiu – care deservea armata română ­ făcând parte din ceea ce se numea "cohorta de cercetaşi «Domnul Tudor»", compusă exclusiv din voluntari.

Film românesc, realizat în 1978, ce prezintă povestea Ecaterinei Teodoroiu

La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, cercetaşii fuseseră asimilaţi că serviciu auxiliar al armatei. Câteva săptămâni mai târziu, la auzul morţii fratelui sau, Nicolae, în timpul unui asalt, Cătălina cere să se înroleze că soldat, în locul lui. I s-a refuzat de mai multe ori cererea până când, înduplecaţi de stăruinţele, curajul şi devotamentul ei, comandanţii superiori cedează şi o trimit pe front, să lupte cu armă în mâna. Este prima femeie care a luptat nemijlocit, că militar înrolat, în linia întâi. Prima din armata română.

Prinsă de nemți și dusă în lagăr, a evadat. Se întoarce pe front și e primită cu urale

Curajul femeii nu a cunoscut limite pe frontul de război.După ce a parcurs alături de camarazii ei traseul frontului, de la Târgu Jiu la Dăneşti, Bratuia, Floreşti, Răşină, Peşteana şi Tunşi, ea este prinsă de nemţi şi dusă în lagărul de la Târgu Cărbuneşti. Aici însă curajul ei avea să iasă din nou la iveală. Pândeşte momentul potrivit, ucide santinelă de pază şi evadează. Este reprimită cu urale de soldaţi, care începuseră să vadă în ea nu o copila, ci o femeie-bărbat, puternică, gata oricând să le fie şi lor sprijin.

Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu 

Către sfârşitul anului 1916, Cătălina (Ecaterina) Toderiu (Teodoroiu) este rănită de un obuz la piciorul stâng. Se vindecă (prea greu, parcă, pentru nevoia ei de a-şi sluji patria), iar la începutul anului următor revine pe front.

"Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine! Înainte, nu vă lăsați!"

Armata română pregătea o mişcare amplă, pe linia Varniţa-Muncelu, pentru a opri ofensivă armatei germano-austro-ungare. Plutonul Cătălinei se află şi el acolo, la datorie. Era 22 august 1917 când, conducându-şi, imbarbatandu-şi oamenii, "domnişoară sublocotenent" se avăntă în bătaia gloanţelor. "Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine!", le strigă ea necontenit. Iar bărbaţii aceia care ţinuseră în mâna, cu numai doi ani înainte, coase, topoare şi seceri, bărbaţii aceia care de un an întreg lusera toate fronturile la rând, luptând pentru patria lor, ascultau de îndemnurile ofiţerului cu trup de codană şi inima de viteaz. Două goanţe duşmane au lovit-o în piept. În plin! Ecaterina Teodoroiu se prăbuşea, secerată. Dar cu ultimele ei puteri a ridicat braţul, arătându-le direcţia, şi le-a strigat îndemnul de lupta: "Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine! Înainte! Răzbunaţi-mă!". Au fost ultimele cuvinte ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu. Plutonul ei a răzbunat-o.

Mausoleul de la Mărășesti, loc închinat ostașilor români căzuți pe front în primul Război Mondial; Foto: Ziarul de Vrancea

În acea zi, bătălia a fost câştigată de armata română. Fiinţă aceea plăpândă, care murise eroic, a fost înmormântată pe câmpul de luptă. Plutonul ei a plecat mai departe, spre altă bătălie care se cerea câştigată. Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul oraşului.

Citește și: Mărășesti, Primul Război Mondial. Căpitanul Grigore Ignat aruncă ideea: Soldații morți, repuși în poziție de tragere, pentru intimidarea inamicului

Memoria să a fost cinstită cum se cuvine şi ţară există mai multe monumente care îi sunt închinate. În 1938, casă părintească, construită în 1884, a fost amenajată că şi casă memorială „Ecaterina Teodoroiu”.

COMENTARII

INEDIT

Imagini incredibile surprinse într-un birou. Angajații s-au DEZBRĂCAT în pielea goală și au continuat să muncească!

acum 7 ore

Mai mulţi belaruşi s-au fotografiat dezbrăcaţi la birou şi au postat imaginile pe reţelele de socializare, după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko, descris la un moment dat drept „ultimul dictator al Europei”, a spus, din greşeală, că cetăţenii trebuie să se dezbrace şi să lucreze

INEDIT

Caz real în Statele Unite ale Americii. Un papagal ar putea fi chemat în boxa martorilor

acum 8 ore

Bud, un papagal Jako, ar putea fi chemat în boxa martorilor, în dosarul legat de uciderea stăpânului său, iar cursul procesului s-ar putea schimba prin participarea acestui martor cu pene

INEDIT

Profeția ÎNFIORĂTOARE este pe cale să se îndeplinească: „Hoarda GROAZEI va pune stăpânire pe OMENIRE!”

acum 11 ore

Vechi de 1.300 de ani, culegerile de Hadith-uri, care sunt o colecţii de invataturi, fapte si vorbe ale Profetului Mohammed, se refera la o "hoarda" care flutura 80 de steaguri, invinsa de o armata musulmana, in orasul sirian Dabiq

INEDIT

AUDIO Primul apel la 112, dat la câteva minute după accidentul lui Dan Condrea, a fost făcut public: "S-a făcut praf! Nu mai mișcă"

acum 15 ore

Primul apel la 112, la câteva minute după accidentul lui Dan Condrea, a fost făcut public. Apelul a fost dat de pe telefonul Gabrielei Pelin, prima persoană care a ajuns la locul accidentului. 

INEDIT

În tinerețe, o educatoare se fotografia alături de clasa ei. După 30 de ani, a privit imaginea și i-au dat lacrimile: "Nu îmi venea să cred"

acum 15 ore

Lorly Schik a devenit profesoară în anul 1940. Mulți copii i-au trecut prin mână, de-a lungul anilor, înainte de a se pensiona, în 1989. Domna Schik a fost o educatoare minunată, cu o memorie incredibilă.

INEDIT

FOTO HOT: Miss Anglia 2016 face ravagii, mai ceva ca BREXIT. Cele mai FIERBINȚI participante dau pe spate Uniunea Europeană

acum 16 ore

Luna aceasta, cele mai frumoase modele se vor lupta, în cadrul grandiosului eveniment din Southport, Merseyside, pentru câștigarea coroanei Miss Anglia. Și, după cum se poate vedea, britanicii au ce admira.

INEDIT

Anca Bucur, ce bucurie ne-ai făcut! Povestea româncei desemnate Miss Fitness Univers pentru a patra oară. Dovada vie că perfecțiunea există!

acum 18 ore

Fără determinare, muncă și ambiție, perfecțiunea rămâne undeva în sfera ideilor lui Aristotel. Dar și când acestea sunt valorificate la maximum, rezultatele sunt peste așteptări. Românca Anca Bucur a reușit imposibilul. câștigarea, pentru a treia oară, a titlului de “Miss Fitness Universe”.

INEDIT

Atenție șoferi! În cât timp iese alcoolul din sânge. Toate miturile au fost spulberate

acum 18 ore

Nu de puține ori am auzit versiunea: "Nu are nimic. Iese repede un pahar/sticla de bere". Sunt multe cazuri în care șoferii se urcă la volan, după o noapte de beție, cu ideea falsă că, după câteva ore de somn, cantitatea de alcool din sânge va fi eliminată, ''va ieși".

INEDIT

Și-a pătat cămaşa, pe mâneci şi pe piept, cu sângele lui John Lennon. După 36 de ani, paznicul care a încercat să-l salveze, a făcut public obiectul vestimentar. Ce s-a întâmplat cu bluza

acum 18 ore

O cămaşă pătată cu sângele cântăreţului britanic John Lennon, care a fost asasinat în 1980, la New York, a fost vândută cu 31.000 de lire sterline (40.819 dolari) la o licitaţie organizată, sâmbătă, de casa Heritage Auctions, informează contactmusic.com.

INEDIT

Decizie istorică! Engleza îşi va pierde statutul de limbă oficială. Italiana, următoare propunere

acum 18 ore

Danuta Hubner, preşedintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Constituţionale, a avertizat luni că engleza nu va mai fi o limbă oficială a UE, dominantă în cele mai multe instituţii europene, după ce Marea Britanie iese din blocul comunitar.

INEDIT

Îţi merge de minune vinerea? Află de ce! Iată ce zi a săptămânii îţi poartă noroc în funcţie de zodie

acum 18 ore

Dacă vinerea îţi merge bine, dar marţea ai parte mereu de ghinion ar trebui să afli şi motivul. Puţini sunt cei care ştiu că zodia îţi poate influenţa starea din timpul săptămânii

INEDIT

Avertisment! Milioane de oameni vor muri, dacă nu se iau măsuri. Aerul devine toxic!

acum 19 ore

Decesele premature provocate de poluarea aerului vor continua să crească până în anul 2040 dacă nu se fac modificări ale modului în care lumea folosește și produce energie.

INEDIT

Înghețata de fructe pe băț, invenția unui puști de 11 ani! Dulce și răcoritoare, vedeta sezonului fierbinte datează din 1905

acum 19 ore

Mulți ani, înghețata a fost un preparat de care s-au bucurat doar elitele societătii. Astăzi, când varietatea sortimentelor a atins cifre fără precedent, este unul dintre cele mai populare dulciuri din lume. Răcoritor și numai bun în zilele toride de vară. 

INEDIT

S-ar putea să-ți pierzi răbdarea cu ei! Nativii din Săgetător nu prea au chef de vorbă. Horoscopul zilei de marți, 28 iunie

acum 20 ore

Pentru tine, nativ din Berbec, sentimentul se siguranţă oferit de cei dragi ar trebui să fie zona ta de interes astăzi. Află ce-ți rezervă astrele, marți, 28 iunie, pentru zodia ta!

INEDIT

Cea mai guralivă zodie! Dacă o laşi să vorbească, îţi va face capul "calendar"

acum 20 ore

Nevoia de a comunica în exces este foarte des întâlnită în comportamentul acestei zodii. Îţi umple capul cu tot felul de lucruri care o macină şi nu renunţă la a-şi impune punctul de vedere indiferent de cât de corect este acesta.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...


Vezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

CHEFI
LA CUȚITE

INSULA
IUBIRII

iUMOR

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!