LUNI, 02 MAI 2016

Anul 1894 o aduce pe lume pe „Eroina de la Jiu”. Ecaterina Teodoroiu, povestea unei femei: s-a înrolat, a stat în lagăr, a evadat și s-a întors pe front

 Radio România Cultural

În inima românilor, bătălia de la Mărășesti are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii romani şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii “Pe aici nu se trece!”.

Citește și: Crunta moarte a eroului EROULUI NECUNOSCUT. În fața orfanului odihneau zece sicrie. Puse mâna pe al patrulea. ”Acesta este tatăl meu”

Eroina de la Jiu, Jeanne d’Arc a României, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a căzut, răpusă de două gloanţe în piept, pe 22 august 1917, în bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Este prima femeie-ofiţer din armata română care şi-a sacrificat viaţă pe câmpul de lupta. Avea 23 de ani şi se numea, după registrul satului în care s-a născut, la 17 ianuarie 1894, Vădeni (azi cartier al oraşului Târgu Jiu): Cătălina Toderiu. Deși data sa de naștere este stipulată a fi ziua de 17, există mai multe variante vehiculate, înclusiv 16 ianuarie.

Fratele plecat pe front i-a murit. Ea a vrut să se înroleze: a luat arma în mână și a devenit primul soldat femeie

Încă din primele momente ale intrării României în război a plecat din satul sau, împreună cu fratele ei, Nicolae, pentru a se pune "la dispoziţia ţării". A ţării care avea nevoie de sufletul ei şi de capacitatea ei de a se implică. A fost, pentru început, infirmieră la Spitalul din Târgu Jiu – care deservea armata română ­ făcând parte din ceea ce se numea "cohorta de cercetaşi «Domnul Tudor»", compusă exclusiv din voluntari.

Film românesc, realizat în 1978, ce prezintă povestea Ecaterinei Teodoroiu

La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, cercetaşii fuseseră asimilaţi că serviciu auxiliar al armatei. Câteva săptămâni mai târziu, la auzul morţii fratelui sau, Nicolae, în timpul unui asalt, Cătălina cere să se înroleze că soldat, în locul lui. I s-a refuzat de mai multe ori cererea până când, înduplecaţi de stăruinţele, curajul şi devotamentul ei, comandanţii superiori cedează şi o trimit pe front, să lupte cu armă în mâna. Este prima femeie care a luptat nemijlocit, că militar înrolat, în linia întâi. Prima din armata română.

Prinsă de nemți și dusă în lagăr, a evadat. Se întoarce pe front și e primită cu urale

Curajul femeii nu a cunoscut limite pe frontul de război.După ce a parcurs alături de camarazii ei traseul frontului, de la Târgu Jiu la Dăneşti, Bratuia, Floreşti, Răşină, Peşteana şi Tunşi, ea este prinsă de nemţi şi dusă în lagărul de la Târgu Cărbuneşti. Aici însă curajul ei avea să iasă din nou la iveală. Pândeşte momentul potrivit, ucide santinelă de pază şi evadează. Este reprimită cu urale de soldaţi, care începuseră să vadă în ea nu o copila, ci o femeie-bărbat, puternică, gata oricând să le fie şi lor sprijin.

Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu 

Către sfârşitul anului 1916, Cătălina (Ecaterina) Toderiu (Teodoroiu) este rănită de un obuz la piciorul stâng. Se vindecă (prea greu, parcă, pentru nevoia ei de a-şi sluji patria), iar la începutul anului următor revine pe front.

"Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine! Înainte, nu vă lăsați!"

Armata română pregătea o mişcare amplă, pe linia Varniţa-Muncelu, pentru a opri ofensivă armatei germano-austro-ungare. Plutonul Cătălinei se află şi el acolo, la datorie. Era 22 august 1917 când, conducându-şi, imbarbatandu-şi oamenii, "domnişoară sublocotenent" se avăntă în bătaia gloanţelor. "Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine!", le strigă ea necontenit. Iar bărbaţii aceia care ţinuseră în mâna, cu numai doi ani înainte, coase, topoare şi seceri, bărbaţii aceia care de un an întreg lusera toate fronturile la rând, luptând pentru patria lor, ascultau de îndemnurile ofiţerului cu trup de codană şi inima de viteaz. Două goanţe duşmane au lovit-o în piept. În plin! Ecaterina Teodoroiu se prăbuşea, secerată. Dar cu ultimele ei puteri a ridicat braţul, arătându-le direcţia, şi le-a strigat îndemnul de lupta: "Înainte băieţi, nu va lăsaţi, sunteţi cu mine! Înainte! Răzbunaţi-mă!". Au fost ultimele cuvinte ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu. Plutonul ei a răzbunat-o.

Mausoleul de la Mărășesti, loc închinat ostașilor români căzuți pe front în primul Război Mondial; Foto: Ziarul de Vrancea

În acea zi, bătălia a fost câştigată de armata română. Fiinţă aceea plăpândă, care murise eroic, a fost înmormântată pe câmpul de luptă. Plutonul ei a plecat mai departe, spre altă bătălie care se cerea câştigată. Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul oraşului.

Citește și: Mărășesti, Primul Război Mondial. Căpitanul Grigore Ignat aruncă ideea: Soldații morți, repuși în poziție de tragere, pentru intimidarea inamicului

Memoria să a fost cinstită cum se cuvine şi ţară există mai multe monumente care îi sunt închinate. În 1938, casă părintească, construită în 1884, a fost amenajată că şi casă memorială „Ecaterina Teodoroiu”.

COMENTARII

INEDIT

Carla's Dreams, trebuie să o vezi! Și-a pus o mască pe față și ce a urmat e incredibil! Filmulețul a devenit viral!

acum 1 ore

O femeie din Texas purtând masca lui Chewbacca, personajul hirsut din Star Wars, face senzație pe internet: clipul ei a depășit recordul de vizionări pe Facebook Live, relatează AFP.

INEDIT

Copilului tău i-a căzut primul dinte de lapte? Nu îl arunca! Îi poți salva viața

acum 1 ore

Perioada în care dinții de lapte ai copilului se schimbă este una foarte emoționantă pentru tine, ca părinte. Dar habar nu ai cat de importanți sunt acesti pentru viața micuțului. Nu îi arunca!

INEDIT

Moștenitorii patronului Hexi Pharma ar putea rămâne fără avere. Cui a lăsat Dan Condrea fabulosul imperiu

acum 1 ore

Dan Condrea şi-a clădit un imperiu fabulos cu ajutorul Hexi Pharma şi nu numai. Condrea ajunsese unul dintre cei mai bogaţi români afacerişti, pe spatele a milioane de români care puteau să moară din cauza infectiilor din spitale.

INEDIT

Imagini ȘOCANTE. Două fete din România se bat cu o brutalitate de nedescris!

acum 1 ore

Pe o rețea de socializare circulă un filmuleț cu o bătaie între două fete. Din imagini se pare că altercația a avut loc pe șoseaua Vestului, în capătul traseului 35, la blocul 39

INEDIT

Fetelor, el e cel mai frumos bărbat din Moldova și e singur! Îl cucerim? GALERIE FOTO

acum 2 ore

E tânăr, frumos, defilează pe podium, vine din Republica Moldova şi e singur! Da, fetelor, Făt-Frumos chiar există!  Se numește Anatolie Jalba, are  24 de ani și a fost desemnat cel mai frumos bărbat din Moldova. 

INEDIT

Află ce tip de șofer ești, în funcție de poziția mâinilor pe volan. Alege o variantă și vezi ce spune asta despre tine

acum 3 ore

Fiecare șofer are propriul mod de a conduce, de multe ori ignorând varianta corectă. Acest lucru spune multe despre caracterul unui om. În functie de pozitia mainilor pe volan, poti afla mai multe despre tine. 

INEDIT

Care este cel mai sigur loc dintr-un avion? Specialiștii au dat verdictul! În caz de orice dezastru, doar stând aici vei avea șanse să supraviețuiești!

acum 3 ore

În ultimul timp, am auzit de tot mai multe catastrofe aviatice. Cea mai recentă, prăbușirea avionului EgyptAir în adâncurile Mării Mediterane. Iar cazul nu este unul singular. În astfel de situație, șansele de a scăpa viu sunt apropiate de zero. Dar există alte situații, în care șansele de a supraviețui cresc considerabil dacă ești omul potrivit așezat într-un loc ți mai potrivit.

INEDIT

Ce pasăre ești, în funcție de zodia pe care o ai! Horoscopul acesta dezvăluie totul despre tine!

acum 3 ore

Ți-ai dorit vreodată să te transformi într-o pasăre și să zbori cât mai departe? Atunci uite în ce te-ai fi transformat, în funcție de zodie!

INEDIT

Descoperire bizară! Oamenii care se uită la filme pentru adulți devin mai religioși. Care este explicația?

acum 4 ore

Potrivit cercetatorilor, persoanele care se uită în mod frecvent la filme pentru adulti devin, în timp, mai religioase decât cei care le urmăresc ocazional. În cadrul studiului, a fost analizat comportamentul a 1.300 de persoane, pe o perioadă de şase ani.

INEDIT

Rețetă de sezon! Înghețată din căpșune, preparată în doar cinci minute! E vremea să surprinzi pe toată lumea!

acum 4 ore

Căpșunele ne plac atât de mult, iar sezonul lor este în toi! Piețele sunt pline de fructele care ne răsfață papilele gustative!

INEDIT

Ies la plimbare numai pe covorul roșu și sunt tratate ca niște dive. Rațele VIP cu majordom personal

acum 5 ore

Cu ocazia unor partide de vânătoare, viața unei familii de rațe avea să se schimbe radical. Sună ca o glumă, dar ce a urmat după întâlnirea acestora cu vânătorul nici că va gandeati vreodată să auziți.  

INEDIT

Vestitorii DIAVOLULUI! Creaturile din adâncuri aduc Apocalipsa pe Pâmânt - FOTO

acum 5 ore

Oricine s-ar înspăimânta la simpla vedere a acestor creaturi bizare. Când te gândești că există așa ceva în adâncuri, ideea unor scufundări în lumea subacvatică îți cam dă fiori pe șira spinării. 

INEDIT

Au deschis o temniță veche de 2.300 de ani. Când au văzut ce se află înăuntru au înlemnit

acum 5 ore

În provincia Bursa, în nord-vestul Anatoliei, există o temniță veche de 2.300 de ani, cu o poveste cutremurătoare. Se pare că aceasta era folosită pentru torturi și pentru execuții. 

INEDIT

Părinții au crezut ca l-a întepat o insectă, dar ce le-a spus medicul i-a îngrozit! De ce boală suferea băiatul

acum 6 ore

Un tânăr din Marea Britanie s-a trezit cu o umflătura la nas. În primă fază, părinții au crezut că este vorba despre o înțepătură de insectă și nu au acordat prea multă atenție, aflându-se în vacanță.  

INEDIT

Zodia care greşeşte DIN DRAGOSTE! Se dăruiește total partenerului!

acum 6 ore

Care este zodia care greșește din dragoste? Cine iubește atât de mult încât riscă să își distrugă relația? 

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

Lajumate.ro cel mai proaspat site Antena TV Group

Au trecut mai bine de 3 ani si jumatate de cind Antena TV Group a decis sa creeze departamentul Digital. S-au creionat atunci doua directii: una editoriala si cealalta de dezvoltare. Cu ajutorul...

Aplicatia X Factor Romania, cea mai downloadata in AppStore!

X Factor a debutat pe 17 septembrie si a marcat o premiera in istoria showului!

Observator.tvVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

INSULA
IUBIRII

NEXT
STAR

TCDU

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!