Antena Căutare

Care mai este viața românului care a înviat din morți. „Lazărul Olteniei” s-a ridicat atunci din coşciug. Preotul a leșinat

Ilie Dobre are un destin demn de o producție cinematografică. Ce îl face special pe olteanul de 59 de ani dintr-o comună doljeană?

Care mai este viața românului care a înviat din morți. „Lazărul Olteniei” s-a ridicat atunci din coşciug. Preotul a leșinat
Cimitir

Ilie Dobre are un destin demn de o producție cinematografică. Ce îl face special pe olteanul de 59 de ani dintr-o comună doljeană? O minune! El este bărbatul care s-a ridicat din morţi, iar legenda lui le dă fiori şi astăzi locuitorilor din Filiaşi. De altfel nu puțini sunt cei care au fost martori la miracolul care s-a întâmplat exact când se pregătreau să îl ducă pe bărbat la groapă.

Învierea lui Ilie: povestea știută de orice doljean

Acum 22 de ani, un consătean de-al lor s-a ridicat din sicriu și a cerut apă. Familia s-a cutremurat și soția lui, împăcată cu gândul văduviei, a fugit îngrozită. Până și preotul a rămas fără glas, leșinând. Chiar dacă nemaiauzita întâmplare s-a petrecut acum 22 ani, toți cunosc povestea și o transmit mai departe, la copii, rude și cunoscuți.


Ilie Dobre din Filiași a murit de ciroză hepatica pe 21 ianuarie, la 37 de ani. A fost plâns de întreaga comunitate și de rude. Toți au trecut pe rând pe lângă Ilie, aflat în coşciug, îmbrăcat în costumul nou, de moarte, cu lumânarea alături. Și tocmai în ziua când trebuia să fie îngropat, mortul s-a ridicat dintr-o dată în capul oaselor, uitându-se la cei din jur și tragind adânc aer în piept. Dar de văzut n-a mai apucat să vadă pe nimeni, pentru că fugiseră toți, îngroziți, calcându-se în picioare pe casa scărilor. Băiatul cel mare al lui Ilie a sărit de pe balcon, de la etajul 1 şi a rămas cu un handicap fizic, după ce şi-a dizlocat şoldul. Pregătirile de îngropăciune n-au fost totuși în zadar. Tatăl lui Ilie a murit pe loc cînd i s-a spus că i-a înviat băiatul din morți. L-au îngropat în coșciugul fiului său, care fentase moartea, după ce stătuse șapte zile în moarte clinică.
“A stat mort o săptămină. Îl primenisem, îl îmbrăcasem cu hainele de moarte, de la costum până la șosete. Aveam totul pregătit: și batistele, și prosoapele și cele trebuincioase pentru pomană de dup㔀œ, își amintea, acum ceva timp, Viorica, nevasta lui Ilie, potrivit Gazeta de Sud.


Ce face Ilie Dobre în 2016

Jurnaliștii Gazetei de Sud l-au vizitat pe „Lazărul Olteniei”. Ce a pățit acum 22 ani n-o să uite niciodată. Are o viață normală, nu a devenit nici mai bogat, nici mai sărac de atunci. Crede că e în viață datorită unei minuni dumnezeiești.


A fost o minune. Cu siguranță, minune a lui Dumnezeu. Eu am murit atunci. Am fost pe lumea cealaltă. Se făcea – nu voi uită nicicând – că am intrat într-un tunel, într-o negureață. Și mergeam, mergeam. Și cînd s-a terminat tunelul, am dat într-o câmpie cu verdeață, cu iarbă frumoasă și flori. Și nu mai eram la 39 de ani cât aveam atunci. Eram copil, de vreo nouă-zece ani. Acolo, în câmpie, erau mulți oameni, numai bărbați. Îmbrăcați în alb, aveau capetele goale și țineau în mână cîte o traistă și un ciomag. Și căni albe de marmură, cu buline roșii sau albastre. Mai încolo, era Iisus, în picioare, cu o carte mare cu coperte negre și cruce aurie.

Nea Ilie își duce traiul sănătos

L-am văzut cum a pus semn cu degetul la carte și le-a poruncit celorlalți să se adune în jurul meu și să se uite la mine. Apoi s-au așezat toți în cerc pe câte un ștergar alb și au început să mănînce și să bea. Am vrut să iau și eu, dar îmi dădeau peste mână și-mi ziceau că nu mi-am dat pomană, așa că nu am voie să mănânc. Apoi au plecat bărbații și au trecut o punte. M-am luat după ei, dar, când să trec puntea, cineva m-a prins de umăr. Era Iisus. Mi-a zis că nu sunt eu cel care trebuie și că mi-a dat un dar, despre care trebuie să spun tuturor… Apoi am auzit cum mă tot striga cineva. Curând mi-am dat seamă că era nevastă-mea. Și m-am trezit…”, a povestit Ilie Dobre.

Ai fire cărunte? Nu dispera! Trucul care te va menține tânăr costă doi lei... Vor găsi ursuleții din „cea mai tristă grădină zoologică din lume” bucuria în România? Ce crede Brigitte Bardot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x