Antena Căutare

Ce NU ai voie să faci de FLORII! Tradiţii şi obiceiuri pentru DUMINICA dinaintea PAŞTELUI

Numită și Duminica Floriilor, această zi este începutul sărbătorilor pascale și se prăznuiește cu o săptămână înainte de Paști.

Numită și Duminica Floriilor, această zi este începutul sărbătorilor pascale și se prăznuiește cu o săptămână înainte de Paști.

Tradiția spune că înainte de Florii se strâng brațe întregi de ramuri înmugurite de salcie și se duc la biserică, pentru a fi sfințite de preot. Ramurile de salcie reprezintă renașterea anuală a vegetației, dar și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim. Creștinii împodobesc icoanele și ferestrele cu coronițe de salcie sfințită și le păstrează peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.

Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

Înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lazarita. Acesta este creat după modelul colindelor, dar la această tradiție particia doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.

Femeile gătesc plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, la fel ca mama lui Lazăr, din vremea lui Iisus. Este o zi în care se dă de pomană mâncare, în general.

Și morții trebuie cinstiți în această zi, în multe zone existând obiceiul curățării mormintelor, al stropirii lor cu apă sfințită și al împodobirii lor cu aceleași crenguțe sfințite de salcie.

VEZI AICI CONTINUAREA

Secretele stau în privire! Ce spun OCHII despre CREIER... „Lumea va fi în pericol! A fost prezisă și în BIBLIE, se apropie CLIPA! Peste câteva zile omenirea va asista la SCHIMBĂR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x