Antena Căutare

Comunismul, prin ochii unei femei însărcinate. Un copil nedorit și un sistem bolnav îți pavau drumul spre moarte: "Îți blestemai zilele că te-ai născut femeie (...) Făceai o baie foarte fierbinte, să rămână corpul la nivelul de fierbere"

După ce, în 1966, Ceaușescu a dat Decretul 770, prin care avortul era interzis prin lege, tot mai multe femei mureau pe capete, încercând să scape de copiii nedoriți, prin avort. Și, să nu va închipuiți că se întâmplă în spital. De cele mai multe ori, femeile mureau în mână unor persoane neavizate, fără niciun fel de pregătire. 

După ce, în 1966, Ceaușescu a dat Decretul 770, prin care avortul era interzis prin lege, tot mai multe femei mureau pe capete, încercând să scape de copiii nedoriți, prin avort. Și, să nu va închipuiți că se întâmplă în spital. De cele mai multe ori, femeile mureau în mână unor persoane neavizate, fără niciun fel de pregătire.

Așa s-a întâmplat și în cazul unei profesoare de istorie, care și-a povestit drama pe care a trăit-o pe justitieoarba.com:

"Aveam 30 ani, doi copii și nu mai voiam încă unul când am rămas însărcinată. Pe vremea aceea societatea comunistă îți interzicea să faci în mod legal chiuretaj dacă rămâneai însărcinată. Ba mai mult sancțiunea încălcării acestei interdicții era pușcăria. Cum nu se găseau anticoncepționale, fiind la rândul lor interzise, nu-ți mai rămânea decât să apelezi la metodele empirice ale bătrânelor care ofereau tot felul de soluții hazardante pentru viața ta sau cel puțin riscante din punct de vedere al libertății. Dar cum era singura șansă într-o societate care îți punea pumnul în gură obligându-te să rămâi mamă chiar împotriva voinței tale, acceptai și asemenea soluții, pe riscul tău.

O asemenea soluție am acceptat și eu, era voința mea să am doar doi copii și indiferent de risc voiam să fiu liberă să aleg de câte ori doresc să fiu mamă (...).

Făceai o baie foarte fierbinte cu multă, multă sare, aproape că te opăreai și permanent îți puneai (tu sau altcineva din familie) în cadă o altă oală de apă fierbinte ca să rămână corpul la nivelul de aproximativ fierbere. Încercai să stai cât mai mult în apă dar obligatoriu nu mai puțin de 35-40 minute, chiar dacă simțeai că inima începe să ți-o ia razna și-ți blestemai zilele că te-ai născut femeie. După chinul celor 40 minute, ieșeai din baie și te băgai repede sub mai multe plapume dar înainte de a face asta dădeai pe gât o cană (da, cană de 250 grame) de țuică în care erau dizolvate câteva linguri de cafea crudă măcinată (...).

Timp de două zile corpul meu s-a răzvrătit continuu împotriva efectelor alcoolului, pe de o parte aveam niște dureri de mijloc foarte mari, pe de alta vedeam camera învârtindu-se cu mine. După două zile infernale mi-am revenit din beție și soluția băbuței a început să-și facă efectul, îmi provocasem hemoragie.

Conform indicațiilor bătrânei, după provocarea hemoragiei trebuia să aștept până când aveam să fac febră mare și doar în acel moment să chem salvarea. Asta pentru a fi sigură că doctorii îmi vor aviza chiuretajul și nu îmi vor face tratament de menținere sarcină. Am urmat întocmai indicațiile ”vraciului” și am chemat salvarea doar când termometrul a arătat 40 grade.

Visam însă greșit, calvarul meu nu se terminase. După un control, medicii au hotărât că îmi pot face antibiotice pentru scăderea febrei și tratament de stopare a hemoragiei și de menținere sarcină (...). După câteva zile de stat în spital, plângând când nu mă vedea nimeni, febra mi-a cedat iar hemoragia s-a oprit, încât am fost externată din spital. Încă însărcinată!

La sfârșitul săptămânii soțul meu (nici el nu știa prea bine ce făcusem în mod concret) m-a anunțat că plecăm la niște prieteni la Roman, la un chef de casă nouă, programat de mult și la care ne anunțasem venirea (...) Pe la miezul nopții am început să am dureri groaznice și o hemoragie extrem de puternică. Speriată, prietena mea a chemat salvarea și am fost internată de urgență la un spital din Roman. După obișnuitul control, doctorița de gardă mi-a spus că viața îmi este în primejdie dar că numai șeful clinicii, dimineața, îmi poate aviza chiuretajul și că ce poate să facă ea până atunci este să îmi facă o curățare manuală a uterului, pe viu, pentru a nu da în septicemie. Pe viu, vă imaginați pe înseamnă asta?

Nu vă pot povesti durerea pe care am simțit-o, o mână băgată pur și simplu în uter care trăgea cu degetele afară cheaguri uriașe de sânge. În noaptea aia am crezut că înnebunesc de durere dar mai târziu mi-am dat seama că acea femeie mi-a salvat viața. Dacă așteptam procedurile legale nu știu dacă aș mai fi fost astăzi să scriu această poveste.

Citește mai departe pe justitieoarba.com

Mesajul unei mame pentru fiica ei a ajuns viral. Este o adevărată lecție, cu un mesaj puternic: "Nu-ți reține lacri... Doi ani de la COLECTIV. Părinții lui Alex Hogea, durere nesfârșită, într-o zi de sărbătoare. Colectivul l-a smuls din br...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x