Antena Căutare

Cum se calculeaza ziua in care se sarbatoreste Pastele

Multi dintre noi se intreaba, probabil, cum se calculeaza ziua in care se sarbatoreste Pastele, pentru ca nu are o data fixa. Iata explicatia!

La primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit ca Pastele va fi serbat intotdeauna in prima duminica ce urmeaza dupa luna plina, de dupa echinoctiul de primavara.

Cand Pastele evreilor cade pe aceeasi data, Pastele crestin va fi serbat duminica urmatoare. Se stie ca echinoctiul de primavara e pe 21 martie. Biserica Catolica si cea protestanta respecta aceasta data, urmand calendarul Gregorian. Biserica ortodoxa considera ca echinoctiul are loc tot pe 21 martie, dar in calendarul Iulian.

In cel Gregorian, echinoctiul ortodoxilor e pe 3 aprilie, deci cu doua saptamani mai tarziu. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, nu se mai poate lua in calcul nici aceeasi luna plina. Asa ca, mai mereu, ortodoxii si catolicii sarbatoresc Pastele in zile diferite. Anul acesta, Pastele Catolic a fost pe 31 martie, iar Pastele Ortodox urmeaza sa fie sarbatorit pe 5 mai.

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita! Vezi ce-ti rezerva astrele sambata, 20 aprilie! ... Muzicienii se tin de farse! Ce au patit cativa oameni in plina strada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x