Antena Căutare

Din dragoste pentru Eminescu, o bătrânică de 71 de ani din Cugir a cusut cu acul și ața, timp de trei ani, poezia „Luceafărul”, pe o pânză din cânepă

Eminescu e pus la colț chiar și de unii profesori de Limba Română care consideră că poetul de la Ipotești nu mai este de actualitate pentru elevi, exemplul cel mai elocvent fiind profesoara Cristina Tonegaru.

Eminescu e pus la colț chiar și de unii profesori de Limba Română care consideră că poetul de la Ipotești nu mai este de actualitate pentru elevi, exemplul cel mai elocvent fiind profesoara Cristina Tonegaru.

„Autodenunț: Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii”, a scris cadrul didactic pe Facebook.

În condițiile date, în Cugir, o bătrânică de 71 a cusut, cu migală și cu dragoste pentru poetul național, cele 98 de strofe ale „Luceafărului” pe o pânză de cânepă. O muncă istovitoare făcută cu multă migală, dar și drag timp de trei ani de către Maria Todor! În plus, femeia a învățat pe de rost poemul. Pânza de cânepă are nici mai mult, nici mai puțin de șapte metri lungime, o performanță demnă de Cartea Recordurilor!

Tot pe aceeași pânză, Maria a rezervat spații mai mici pentru: „Hora Unirii”, Balada „Miorița”, un manuscris al poetului Mihai Eminescu, proverbe și zicători, pilde, un mic „colț destinat pentru rugăciune”, dar și ilustrații precum: „Coloana Infinitului” și „Cumințenia Pământului”, opere ale marelui Brâncuși, Vioara lui George Enescu, „Carul cu boi”. Așadar, pânza ar putea oricând intra în patrimoniul nostru național.

De asemenea, nepoata ei a moștenit talentul de la bunică și pictează în ulei tablouri vândute în toată lumea.

Sursă: Ziarul „Unirea”

Un bebeluș „e readus” la viață de către medici! La sfârșit, nou-născutul plânge, iar medicii au puterea să zâmbească... Imagini emoționante! Regina Elisabeta a II-a a vizitat la spital copiii răniți în atacul de la Manchester...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x