SAMBATA, 23 IANUARIE 2016

Drapelul de luptă al legiunii lui Avram Iancu, CREZUL UNUI POPOR, scos la licitaţie pentru 5.000 de euro

Drapelul de luptă al legiunii lui Avram Iancu este scos din nou la licitaţie. S-a aflat aproape zece ani în colecţia lui Vadim Tudor, dar fiicele sale vor să-l înstrăineze acum. Le aminteşte de o perioadă mai puţin frumoasă din viaţa tatălui lor

Cărţi, manuscrise şi icoane. Asta era averea lui Corneliu Vadim Tudor. Colecţii întregi, pe care moştenitorii săi le scot la licitaţie.
Soţia şi fiicele Tribunului ar putea lua cei mai mulţi banie pentru Drapelul de luptă al legiunii lui Avram Iancu, primit cadou de fostul preşedinte PRM. Pictat pe piele, drapelul este considerat o raritate absolută şi fost datat la jumătatea secolului al XIX-lea. E la a doua încercare de vânzare.
În 2013, Corneliu Vadim Tudor a încercat să vândă acest steag la un preţ de pornire de 10 mii de euro. Acuzaţiile de furt din partea lui Gherorghe Funar au oprit, însă, orice fel de vânzare.
Cearta s-a încheiat cu audieri şi un proces penal. După moartea Tribunului, Gheorghe Funar a renunţat la acuzaţii, iar procesul s-a încheiat.
Din punct de vedere juridic, drapelul este liber să spun aşa şi poate intra într-o nouă încercare de a fi licitat. Preţul de pornire este 5.000 de euro.
Depeşa cu semnătura împăratului Napoleon este ceva mai ieftină - 2,200 de euro. La fel şi scrisoarea cu semnătura lui Balzac, cu un preţ de pornire de 1,800 de euro. Alte zeci de cărţi vechi, manuscrise şi statuete vor fi licitate pe 3 februarie.
Drapelul realizat din pânză, mătase şi broderie din fir de argint este materializarea crezului unui popor, care şi-a regăsit curajul şi solidaritatea într-un erou care le striga "Voi sunteţi poporul!". Lotul reprezintă o raritate absolută şi o piesă de colecţie fără egal. 
Partea centrală a drapelului este realizată din pânză pictată pe ambele feţe, ilustrează apelul la protecţia divină prin invocarea unor figuri ale panteonului ortodox, grupate în jurul Mântuitorului. Marginile sunt decorate în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru. 
ISTORICII SPUN TARE ŞI RĂSPICAT: "EXISTĂ UN SINGUR DRAPEL!"
Potrivit istoricilor, singură legiune românească din timpul Revoluţiei care ar fi avut un steag de luptă a fost Legiunea „Aurăria Gemina” condusă de Avram Iancu, iar drapelul respectiv se află în custodia Muzeului memorial din comună Avram Iancu. 
„Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie-august 2013, şi adus şi redepus aici odată cu inaugurarea Complexului Muzeal Avram Iancu, din data de 1 septembrie 2013”, spune Ionel Heler, directorul complexului muzeal. Astfel, potrivit specialiştilor, steagul scos la licitaţie de casa de licitaţii Artmark nu ar fi cel original, respectiv cel al Legiunii „Aurăria Gemina” condusă de Avram Iancu.
AVRAM IANCU, EROU NAŢIONAL!
Singura regiune care nu a putut fi controlată de guvernul revoluţionar maghiar la 1848 a fost aceea a munţilor Apuseni, apărată de Avram Iancu şi de legiunile sale. Trebuie spus că disciplina impusă de crăişorul Munţilor Apuseni, după cum mai este cunoscut, uneori cu mijloace extreme, a fost dură, dar necesară până la urmă în faţa unor luptători mai degrabă ţărani, neobişnuiţi cu războiul. Ataşamentul românilor pentru persoana lui Avram Iancu, strâns legat de rolul său de comandant al Revoluţiei române de la 1848, va conduce în percepţia colectivă românească la conturarea unei staturi de proporţii grandioase, cu calităţi mult superioare celor comune. 
Mitul eroului Iancu se conturează în pas cu derularea existenţei sale terestre şi chiar printre oamenii aflaţi în preajmă şi subordinea lui. Legende privitoare la persoana să se plămădesc şi circulă încă din anii Revoluţiei, în rândul românilor şi maghiarilor deopotrivă.
Poate una dintre cele mai frumoase şi mai expresive, în legătură cu o întâlnire mai puţin obişnuită între Iancu şi împărat, sună aşa, scrie Adevărul.ro : „Când intra Iancu la împărat...(de la Viena, n.a.) trei lumânări erau în mâna sa şi în mâna împăratului ardeau trei lumânări. Lumânările dinaintea împăratului s-au stins de la sine. Iancu a mers înainte, a aprins lumânările împăratului şi pe ale sale le-a stins. Îndată ce s-a retras mai înapoi însă, lumânările împăratului s-au stins, iar ale sale s-au aprins (din nou). Fiule Iancu, a zis bătrânul împărat, nu mă împotrivesc mai departe lui Dumnezeu, i-am înţeles voinţa şi mă învoiesc ca de acum înainte tu să fii împăratul Ardealului“.

COMENTARII

INEDIT

Cele mai utile scurtături de taste în Word. Apasă ALT + CTRL + C și vei avea parte de o surpriză!

acum 2 ore

În momentul în care trebui să scrieți un document mai lung în care contează formatarea textului, ar fi utile câteva scurtături de taste în Word. Microsoft Word nu mai are nevoie de nici o prezentare, este una dintre aplicațiile incluse de Microsoft în suita Office și o folosim, în funcție de vârsta fiecăruia, de 5, 10 sau 20 de ani. Odată cu lansarea Office 2007 a avut parte un redesign radical, dar și de atunci și până atunci, cele mai multe scurtături de taste în Word au rămas neschimbate. Ideea de bază a acestor combinații este cât se poate de simplă, te ajută să fii mai rapid și să nu mai pierzi timp căutând prin meniuri funcții pe care nu le folosești foarte des

INEDIT

Ce a fost şi ce a ajuns! O tânără din China a fondat două companii prospere până la 24 de ani, deşi a copilărit în condiţii mizere, fără curent electric

acum 2 ore

Acum are 24 de ani, are apariţii zilnice la TV, este exemplul a mii de fetiţe care visează la o carieră în antreprenoriat, conduce două companii prospere şi Mama Natură a fost generoasă cu ea. Este tânără, bogată şi frumoasă!

INEDIT

Ai vreun examen important și nu reușești să înveți totul la timp? Folosește trucul suprem pentru memorare!

acum 2 ore

Ai vreun examen important în perioada care vine și nu ai idee exact care este cea mai bună metodă de a învăța rapid și eficient? Atunci încearcă să urmezi sfaturile următoare.

INEDIT

Cât timp îți ia să parcurgi diametrul Pământului? Distanța parcursă de la Polul Nord la Polul Sud, în cădere liberă

acum 2 ore

Ți-ai pus vreodată această problemă? Multe curiozităti au răspunsuri la fel de neașteptate, pe cât de ciudate sunt întrebările. Probabil, în copilărie, de multe ori v-ați întrebat dacă Pământul are un început și un...

INEDIT

Băiatul cu trup de plastilină! Face acrobații surprinzătoare pe cămilă și nicio mișcare nu e prea grea pentru el! (VIDEO)

acum 3 ore

Un puști de 12 ani a început să devină o adevărată senzație internațională după ce i-a uimit pe toți cu talentul său incredibil la contorsionism.

INEDIT

Top Gun: Tom Cruise trebuia să fie astronaut pe COLUMBIA! Naveta spațială s-a dezintegrat acum 13 ani, ucigând șapte oameni!

acum 3 ore

Conform unei înțelegeri parafate între Tom Cruise și NASA, celebrul actor trebuia să facă parte din echipajul navetei spațiale ”Columbia”, la următoarea misiunea a acesteia. Stația se dezintegra, pe 1 februarie 2003, la reintrarea în atmosfera Pământului, ucigând întreg personalul de la bord. Actorul renunța, imediat, la visul de a deveni astronaut

INEDIT

La naştere, un nou-născut din India are greutatea unui copil de șase luni. Medicul: "În 25 de ani de experiență, nu am văzut niciodată aşa ceva!"

acum 4 ore

O femeie din India a dat naștere în cursul acestei săptămâni unei fetițe de 6,8 kilograme (aproximativ greutatea unui copil de șase luni). Bebelușul nu are încă nume și s-a născut la Karnataka. Atât fetița, cât și mama ei, în vârstă de 19 ani, se simt bine, scrie site-ul India Today, preluat vineri de 7sur7.be.

INEDIT

Facebook i-a şters fotomodelului Tess Holliday o fotografie de pe pagina de Facebook. Angajaţii lui Zuckerberg: "Imaginea înfăţişează corpul uman într-o manieră nedorită"!

acum 4 ore

O fotografie cu un fotomodel supraponderal a fost interzisă de Facebook. Motivul? Înfățișează corpul uman într-o „manieră nedorită”, scrie „The Guardian”. Mai exact, imaginea ar încălca politica Facebook privind sănătatea.

INEDIT

Apartamentul SECRET din vârful Turnului Eiffel. Pentru cine a fost construit și de ce nu a putut fi NICIODATĂ închiriat

acum 4 ore

Construcţia Turnului Eiffel a început în 26 ianuarie 1887 şi a durat doi ani, două luni şi cinci zile. Probabil, foarte putini oameni știu că, la ultimul nivel al impozantei clădiri, tronează un apartament special, cu o vedere spectaculoasă.

INEDIT

Demisia asta face furori pe internet! Ce a scris o tânără româncă în cererea de concediere e genial!

acum 5 ore

Puţini sunt angajaţii care pun piciorul în prag atunci când nu le convine ceva la locul de muncă şi renunţă la job. O tânără româncă a avut curajul de a demisiona şi de a invoca motivele reale în cererea de încetarea contractului de muncă, lăsată şefului pe birou.

INEDIT

Galerie FOTO cu branduri celebre! Acum le recunoști de la depărtare, dar pe vremuri arătau complet diferit. Apple, de exemplu, n-avea nici urmă de măr mușcat

acum 5 ore

Într-o societate aflată tot timpul sub semnul schimbării, consumul a devenit o nevoie, nu doar o opțiune. Avem de-a face cu o gamă largă de opțiuni atunci când vine vorba de produse și servicii.

INEDIT

Bebeluşul Adam, născut cu anomalii grave, a fost adoptat de o familie, chiar dacă părinţii naturali l-au "refuzat" şi l-au abandonat în spital. GALERIE FOTO

acum 6 ore

Atunci când un cuplu sau o familie intenţionează să adopte un copil, este firesc să îşi dorească un micuţ sănătos. Asta fără a mai menţiona de acei viitori părinţi care nu ezită să-şi exprime şi alte "pretenţii" legate de potenţialul membru al familiei, cum ar fi culoarea ochilor sau a părului, precum şi alte semnalmente.

INEDIT

Titanic. "Aisberg, moarte la orizont!” Nu ucidea 1.512 oameni dacă avea un binoclu. I-au pus unul la mormânt, după 100 de ani...

acum 6 ore

În noaptea de 14-15 aprilie 1912, Frederick Fleet, 25 de ani, era observatorul de pe puntea ”Titanicului”. A fost primul om care a țipat ”Aisberg, moarte la orizont!” A supraviețuit tragediei în care au pierit 1.512 oameni și, la proces, a motivat că din cauza lipsei unui binoclu nu a putut anunța mai devreme iminentul dezastru. La 100 de ani de la scufundare, un astfel de instrument de observație a fost postat la mormântul său: ”Dragă Fred, scuze că l-am adus acum, dar mai bine mai târziu decât niciodată!”

INEDIT

Muncitorii au găsit sub pământ un sicriu vechi de 145 de ani! Au vrut să afle ce e înăuntru, dar au rămas fără cuvinte!

acum 6 ore

O femeie din Statele Unite începuse să își renoveze casa atunci când a făcut o descoperire cu adevărat bizară. Echipa de muncitori a săpat și a dat peste un obiect neașteptat, ce a născut numeroase semne de întrebare.

INEDIT

Un bărbat a găsit această pisicuță speriată sub o mașină și a dus-o acasă. Reacția soției este de milioane

acum 6 ore

Pisicuța din imagine i-a rupt inima unui bărbat în toată firea. Acesta a gasit-o sub o mașina parcata in apropierea biroului în care lucra. Văzându-o speriată și neajutorată, a decis să o adopte. 

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

Lajumate.ro cel mai proaspat site Antena TV Group

Au trecut mai bine de 3 ani si jumatate de cind Antena TV Group a decis sa creeze departamentul Digital. S-au creionat atunci doua directii: una editoriala si cealalta de dezvoltare. Cu ajutorul...

Aplicatia X Factor Romania, cea mai downloadata in AppStore!

X Factor a debutat pe 17 septembrie si a marcat o premiera in istoria showului!

Observator.tvVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

INSULA
IUBIRII

NEXT
STAR

TCDU

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!