Antena Căutare

Foto de arhivă! El este primul om care a scos bani din bancomat! "Am înlocuit ciocolata cu bancnotele"

Pe 27 iunie 1967, londonezii erau martorii unei "minuni". Scoţianul John Shepherd-Barron amplasa în nordul Londrei, pe Enfield, primul bancomat din lume. Nu folosea cârduri, ci doar cecuri imprimate cu substanţe radioactive şi elibera numai câte 10 lire sterline. Dar raportându-ne la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend de petreceri şi distracţii

Pe 27 iunie 1967, londonezii erau martorii unei "minuni". Scoţianul John Shepherd-Barron amplasa în nordul Londrei, pe Enfield, primul bancomat din lume. Nu folosea cârduri, ci doar cecuri imprimate cu substanţe radioactive şi elibera numai câte 10 lire sterline. Dar raportându-ne la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend de petreceri şi distracţii

Reg Varney, producătorul serialului „On the Buses”, a fost primul care a extras bani de la un bancomat. Chiar dacă aparatul era diferit de cele cu care suntem obişnuiţi în prezent, acesta a fost nevoit să răspundă unor comenzi similare cu cele cerute de un bancomat din 2007.

Pagina de întâmpinare a unui ATM din 1967 seamănA întocmai cu cea din prezent. Cei care i-au oferit scoţianului şansă să-şi pună în practică ideea construirii unui bancomat au fost reprezentanţii băncii britanice Barclays. Aceştia au fost convinşi imediat: în timpul unei întâlniri la un pahar de gin, preşedintele de atunci al băncii a semnat un contract în grabă cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la tipografia De La Rue, după cum povesteşte chiar inventatorul ATM-ului.

Ideea de a construi un bancomat i-a venit lui Shepherd-Barron în timp ce făcea baie!

„Mi-a trecut prin minte că ar putea exista o metodă prin care să-mi pot lua banii de oriunde în lume sau cel puţin în Marea Britanie. Aşa că imediat mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolată şi am înlocuit ciocolată cu bancnote”, spunea acesta într-un interviu acordat BBC.

Legat de codul PIN, scoţianului John Shepherd-Barron i-a venit ideea unui cod de identificare atunci când şi-a dat seama că îşi aminteşte cele şase cifre ale codului sau din armată, dar a decis să verifice acest lucru şi cu soţia sa, Caroline. „Stând la masa din bucătărie, am întrebat-o dacă îşi aminte şi ea cele şase cifre. Şi-a amintit doar patru dintre ele, aşa că cele patru cifre au rămas formula-standard a codului PIN”, mai spunea inventatorul bancomatului.

Ca orice lucru nou, nu putea să funcţioneze tocmai bine din primul moment. Primul bancomat a fost vandalizat, iar unul care a fost instalat în Zürich (Elveţia) a început să se defecteze des, fără nicio explicaţie. Mult mai târziu s-a descoperit că firele de electricitate de la două linii de tramvai care se intersectau în apropiere interferau cu mecanismul bancomatului.

IDEEA APARATULUI MINUNE A PRINS ÎN TOATĂ LUMEA!

Ideea automatelor folosite în sistemul bancar a fost dezvoltată prin eforturi independente şi simultane în Japonia, Suedia, Regatul Unit şi SUA. În anii 1960 inginerii din aceste ţări au dezvoltat propriile dispozitive.

În ediţia de Madrid a ziarului “ABC”, din data de 9 ianuarie 1969, a apărut un articol despre un nou bancomat, o maşină bancară instalată în centrul Madridului, de către compania “Banesto” şi care elibera bancnote de 1000 de peseta (până la maxim cinci bancnote ). Fiecare utilizator trebuia să introducă un cod personal de securitate folosind o combinaţie de zece butoane numerice. În lună martie a aceluiaşi an, a apărut, în acelaşi ziar, o reclamă cu instrucţiuni de folosire a bancomatului. Acest bancomat a fost primul dispozitiv instalat în Spania şi unul din primele instalate în Europa şi în întreaga lume.

NESIGURANŢA DIN BANCOMATE, DIN CE ÎN CE MAI MARE!

Astăzi, hoţii de buzunare s-au transformat în adevăraţi cunoscutori în domeniul bancar. "Vânează" bancomatele amplasate strategic. Cel mai recent exemplu este cel din centrul Vienei, oraş vizitat de aproape zece milioane de turişti anual.

Din fericire, "şmecheria" a fost observată de unul dintre turişti. "Am văzut că dispozitivul de introducere al cardului era lipit neprofesional şi mi-am dat seama că este ceva în neregulă. Când am tras de el am văzut că era, de fapt, un plastic cu un CIP în el pentru clonarea cardurilor", a spus bărbatul vigilent, potrivit Daily Mail.

Totul s-a întâmplat chiar în fata Catedralei Sfântul Ştefan, clipul postat de acesta pe internet fiind urmărit, în doar câteva ore, de sute de mii de internauţi.

CUM SE CLONEAZĂ CARDURILE?!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ea e zodia care se dezbracă cel mai uşor! Privirile ei te vor face şi pe tine să renunţi la haine... Descoperirea NASA care va schimba totul! Ar putea susține viața extratereștrilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x