Antena Căutare

Galerie FOTO! Ani de zile, mai mulți gunoieri au strâns cărțile aruncate de alții. Au deschis o bibliotecă, iar faima li s-a răspândit în toată lumea

Meseria de gunoier, privită poate cu sila de unii, a devenit extrem de apreciată în Turcia datorită lor, mai multor bărbați gunoieri, care au strâns de-a lungul timpului toate carțile arucate de alții și au deschis propria lor bibliotecă în Ankara.

Meseria de gunoier, privită poate cu sila de unii, a devenit extrem de apreciată în Turcia datorită lor, mai multor bărbați gunoieri, care au strâns de-a lungul timpului toate carțile arucate de alții și au deschis propria lor bibliotecă în Ankara.

CNN a făcut un reportaj amplu despre gunoierii din capitala Turciei care au devenit faimoși după ce au înființat biblioteca publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie.

Ideea a fost simplă. Niciun exemplar care putea fi folosit, care avea paginile complete, nu ajungea mai departe la gunoi, ci era păstrat cu sfințenie. Astfel, vestea s-a întins în comunitatea turcă, iar locuitorii Ankarei au început să doneze cărți pentru a mări colecția. Odată ce biblioteca a luat naștere, în luna septembrie a anului trecut, faima zonei, dar mai ales a "meseriei de gunoier" a crescut.

Inițial, cărțile puteau fi împrumutate doar de angajații de la Salubritate și familiile acestora.

Au strâns peste 6.000 de cărți

„Am început să vorbim despre ideea de a crea o bibliotecă pornind de la aceste cărți. Și când toată lumea ne-a sprijinit, proiectul a luat naștere“, spune primarul din Çankaya, Alper Tasdelen.

În prezent, biblioteca are peste 6.000 de cărți, de la beletristică la literatură non-fiction. Există și un departament de cărți și benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice. Cărțile în limbile engleză și franceză sunt disponibile pentru vizitatorii bilingvi, scrie capital.ro.

Biblioteca se află într-un spațiu dezafectat care aparținea firmei de Salubritate. Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie, mai scrie sursa citată. „Pe de o parte, erau cei care lăsau aceste cărți pe străzi. Pe de altă parte, alții aveau nevoie de ele, le căutau“, spune Tasdelen.

Cărțile au ajuns să fie împrumutate școlilor și închisorilor din toată țara. „Profesorii din satele de pe întreg teritoriul Turciei ne cer cărți“, spune Tasdelen.

Așa ceva se întâmplă o dată la 48 de milioane de nașteri: „Astfel de copii apar foarte rar!”... Cea mai nouă modă: tatuajele sonore! Cum arată şi cum pot fi ascultate: "Acesta este un mesaj vocal, lăsat de tatăl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x