Antena Căutare

Înghețata de fructe pe băț, invenția unui puști de 11 ani! Dulce și răcoritoare, vedeta sezonului fierbinte datează din 1905

Mulți ani, înghețata a fost un preparat de care s-au bucurat doar elitele societătii. Astăzi, când varietatea sortimentelor a atins cifre fără precedent, este unul dintre cele mai populare dulciuri din lume. Răcoritor și numai bun în zilele toride de vară. 

Mulți ani, înghețata a fost un preparat de care s-au bucurat doar elitele societătii. Astăzi, când varietatea sortimentelor a atins cifre fără precedent, este unul dintre cele mai populare dulciuri din lume. Răcoritor și numai bun în zilele toride de vară.

Impăratii Chinei au fost cei care au consumat pentru prima dată înghețata. Bucătarii lor amestecau zăpada și gheața, aduse din munți, cu fructe, vin și miere pentru a crea un desert gustos care să contribuie la relaxarea conducătorilor.

Înghețată pe băț preparată din suc de fructe a fost inventată în 1905 de un copil de 11 ani, care a ținut ideea secretă timp de alți 18 ani. Frank Epperson, producător de limonadă, care pretindea că a avut această idee complet intamplător, a uitat într-o seară, pe veranda, casei un vas care conținea apă, concentrat de suc și un băț.

Temperatura din San Francisco a atins în acea noapte un record negativ, iar băiețelul a descoperit a două zi că sucul înghețase în jurul bățului, formând un desert delicios. Frank a patentat descoperirea abia după 18 ani.

Pe 9 octombrie 1923, conaționalul lui Epperson, Harry Bust a înregistrat un brevet pentru înghețată de vanilie pe băț, cu un strat de ciocolată deasupra.

Înghețata, așa cum o știm azi, a apărut abia în secolul XVII și se spune că a fost inventată de Francesco Procopio. Era făcută din smântâna, ouă și zahăr.

Marco Polo a fost cel care în 1295 a făcut cunoscut rolul laptelui în înghețată, preluând ideea din China și aducând-o în Italia. Amestecarea laptelui cu gheață avea meritul de a face desertul mai cremos.

Din Italia, “laptele inghetat” a ajuns în Franța, în secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Franței, prin căsătoria cu Henry al II-lea. Curând, după instalarea acesteia în Franța, mulți dintre bucătarii francezi pregăteau acest desert că pe o specialitate delicioasă.

Nu a mai durat mult până când un bucătar francez și-a deschis un magazin special pentru a vinde înghețata, fiind primul care a adăugat aroma de ciocolată sau de căpșuni în laptele înghețat.

În America, înghețata a ajuns în secolul 18, în 1776, fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv înghețată la New York.

S-ar putea să-ți pierzi răbdarea cu ei! Nativii din Săgetător nu prea au chef de vorbă. Horoscopul zilei de marți, 28 iu... Avertisment! Milioane de oameni vor muri, dacă nu se iau măsuri. Aerul devine toxic!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x