Antena Căutare

De unde știm cum arată Pământul? Povestea primei fotografii iluminate a Terrei, atunci când astronauților li s-a arătat o "mărgea albastră"

I se zice "Mărgeaua albastră" sau "The Blue Marble", așa cum este cunoscută în lumea întreagă una dintre cele mai spectaculoase fotografii realizate vreodată de Nasa.

I se zice "Mărgeaua albastră" sau "The Blue Marble", așa cum este cunoscută în lumea întreagă una dintre cele mai spectaculoase fotografii realizate vreodată de Nasa.

Se întâmpla acum 43 de ani, pe 7 decembrie 1972, când echipajul misiunii Apollo 17 bifa o panoramă a Pământului cum nu se mai văzuse până atunci.

Fototgrafii din spațiu mai fuseseră făcute. Potrivit descopera.ro, prima imagine, realizată la peste 160 de kilometri de suprafaţă, a fost surprinsă pe 7 martie 1947, cu ajutorul unei rachete spaţiale. Mai apoi, prin '60, un satelit meteo surprinde prima fotografie cu Pământul.

Prima fotografie cu Pământul, realizată de un satelit meteo

Însă cadrul din 7 decembrie era special. Planeta noastră apare complet iluminată, asta datorită Soarelui care s-a aflat exact în spatele astronauților care au surprins minunea. La 45.000 de kilometri depărtarea, imaginea avea să fie nemaiîntâlnită: o mărgea albastră, așa cum i-a rămas și denumirea.

"Mărgeaua albastră", prima fotografie iluminată a Terrei

Fotografia a fost îndelung admirată și, ulterior, folosită ca simbol pentru protecția mediului și păstrarea planetei albastre.

Un simplu gest şi a schimbat lumea! Rosa Parks, femeia care a scris istorie, după ce a refuzat să-i cedeze locul în auto... Care dintre linii este mai lungă? Testul care-ți verifică vederea!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x