Antena Căutare

O româncă a zguduit gândirea din Europa, apoi a scris istorie alături de frații și surorile sale! Personalități de excepție sub același nume!

S-a născut în 1887 la Galați, dar a devenit cunoscută în toată lumea, atunci când a devenit prima femeie inginer din Europa.

S-a născut în 1887 la Galați, dar a devenit cunoscută în toată lumea, atunci când a devenit prima femeie inginer din Europa.

Elisa Leonida Zamfirescu, sora celebrului inginer și om de știință Dimitrie Leonida, a reușit să uimească întreaga Europă atunci când nimeni nu i-a mai putut refuza dorința de a deveni inginer, într-o vreme în care doar bărbații aveau acces la acest domeniu.

A studiat la Școala Centrală de Fete din București, apoi a urmat secția reală a Liceului „Mihai Viteazul”. Pasiunea pentru inginerie a determinat-o să aplica la Școala de Poduri și Șosele din București, dar a fost respinsă pe motiv că este femeie.

Prima femeie inginer din Europa

Ulterior a aplicat la Academia Regală Tehnică din Berlin. Și aici s-a confruntat cu tendința de discriminare a femeilor în acest domeniu. Decanul a încercat s-o convingă să renunțe, căci femeile trebuiau să respecte argumentul „biserică, copii, bucătărie”. Dar Elisa a fost acceptată de Academie, într-un timp în care fratele ei, Dimitrie Leonida, era deja student eminent aici.
A absolvit-o și a devenit astfel prima femeie inginer din întreaga Europă.

Revine în țară și devine asistent la Institutul Geologic Român.

Dar ambițiile femeii nu s-au oprit aici și a decis să intre în Crucea Roșie pe perioada Primului Război Mondial.

La nuntă a venit regina Maria

Soțul Elisei, reputatul chimist Constantin Zamfirescu, a fost nimeni altul decât fratele celebrului scriitor român Duiliu Zamfirescu. Cei doi s-au întâlnit pe front. La nunta lor a venit însăși regina Maria și principesa Ileana.

A desfășurat o intensă activitate de laborator, semnând peste 85.000 de buletine de analize.

A fost prima femeie membră a Asociației Generale a Inginerilor din România. Dar a mers mai departe, devenind membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

Familia Leonida a avut membrii care au schimbat istoria

Nici fratele ei nu a fost mai prejos. Dimitrie Leonida s-a remarcat ca un inginer român strălucit, specialist în energetică, profesor universitar și reputat om de știință. A primit ofertă de la compania Siemens, dar a ales să revină în România. A făcut prima Școală de Electricieni și Mecanici din România, apoi înființează primul Muzeu Tehnic din țara noastră.

Meritele sunt numeroase, motiv pentru care a devenit membru al Royal Society of Arts din Londra și membru al celor mai importante insistuții de știință din lume. El este cel care a importat din Franța primul automobil electric.

Celălalt frate al Elisei, Gheorghe Leonida, a fost un celebru sculptor ale cărui lucrări sunt expuse la Muzeul de Artă din București și la Castelul Bran. A luptat în Primul Război Mondial, apoi a studiat artele în Italia, unde s-a remarcat prin numeroase premii. Devine apoi asistentul lui Paul Landowski, sculptorul care a făcut statuia lui Iisus din Rio de Janeiro.

Sora acestora, Adela Leonida, a fost primul medic specialist din România care a folosit curentul electric în tratarea cataractei.
Alt frate, Paul Leonida, a fost un strălucit general locotenent, decorat cu distincții românești, germane, slovace, franceze, iugoslave, grecești și ungare.

Surse: historia.ro

enciclopediaromaniei.ro

observatorul.com

Proful care a devenit noua senzație a internetului! Mișcările lui te lasă fără cuvinte! E greu să te abții, vei face și ... Dinozaurul Dippy, scos din „circuit”! După 109 ani de activitate va fi pensionat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x