Antena Căutare

Povestea frumoasei Maria, prima femeie ce tăia în carne moartă. „Renunța, cât ținea lumina zilei, la parfumul Coty în schimbul mirosului de cloroform, la pensetă pentru a mânui bisturiul!”

Maria Cicherschi-Ropală (1881-1973) are o poveste aparte. A îmbrăcat halatul alb și a rostit jurământul lui Hippocrate nu pentru a se pune în slujba celor bolnavi, ci a celor trecuți în neființă. Frumoasă, dar curajoasă, o mână de fier în mănuși de cauciuc, românca este considerată prima femeie-medic legist din Europa și printre primele la nivel mondial.

Maria Cicherschi-Ropală (1881-1973) are o poveste aparte. A îmbrăcat halatul alb și a rostit jurământul lui Hippocrate nu pentru a se pune în slujba celor bolnavi, ci a celor trecuți în neființă. Frumoasă, dar curajoasă, o mână de fier în mănuși de cauciuc, românca este considerată prima femeie-medic legist din Europa și printre primele la nivel mondial.

Și-a început cariera la Slănic Moldova

Până să deprindă drag de medicina legală, Maria s-a specializat în recuperare. După ce a terminat Medicina, a lucrat în laboratorul de hidroterapie al băilor din Slănic Moldova, apoi ca medic din câteva comune din sudul țării. În paralel, ambițioasă din fire, a activat în cadrul Societății de Cruce Roșie a doamnelor din România, în campaniile căreia s-a implicat, iar marea conflagrație mondială a determinat-o să se înroleze ca medic pe front.

Apoi vreme de peste douăzeci de ani a slujit medicina legală, la catedră, în cadrul disciplinei de medicină legală, dar și în justiție.

Cum era descrie în presa vremii

Ziarul „Lumea“, din 15 aprilie 1935, la rubrica „Ochiul Lumei“, publica textul „Raport medico-legal“, însoțit de o caricatură, în care se scria despre medicul-femeie care disecă: „Dna dr. Cicherschi, în calitate de auxiliară a Parchetului, primește 8000 lei lunar; dar nici cu 80000 nu s-ar putea plăti sacrificiul făcut de o femeie, foarte femeie, cum e dna dr. Ropală, de a renunța, cât ține lumina zilei, la parfumul Coty în schimbul mirosului de cloroform, la pensetă pentru a mânui bisturiul, a lăpăda mănușile muschetari, pentru a-și ascunde mâinile în greoaiele mănuși de cauciuc, și a renunța la hârtia rose pentru a nu scrie decât certificate medicale și autorizațiuni de înmormântare!​”.

HOROSCOPUL TOAMNEI: Săgetătorule, preocupările pe care le ai pot cunoaşte o transformare profundă... Amintirile din copilărie ale regretatului Gyuri Pascu: „Mama mea mea era jumatate unguroaică și cealalta jumatate slovac...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x