Antena Căutare

Profilul unor criminali: Cum au reusit trei barbati sa evadeze din inchisoarea Alcatraz!

Insula Alcatraz, care este de fapt o stanca, a fost platforma pe care s-a construit una dintre cele mai securizate inchisori din istoria infractionalitatii. Dupa gratiile penitenciarului s-au aflat mari infractori si criminali ai perioadei interbelice, printre care Al Capone si George Kelly.

In anul 1847, insula Alcatraz, situata in centrul "Golfului San Francisco", din SUA, a fost cumparata de lordul John Charles Fremont, in schimbul sumei de 5000 de dolari. In anul 1854 s-a construit pe aceasta insula cel mai vechi far de pe coasta de est, iar in 1859 au fost finalizate lucrarile la fortareata.

Marea recesiune economica, din anii 1920 si 1930, prin care treceau Statele Unite, a afectat foarte mult mai ales clasa de mijloc, tinta principala a infractorilor si criminalilor, care deveneau un adevarat pericol pentru evolutia economica si sociala a statului.

2012/06/13//598324-alcatraz.jpg

Astfel, la 12 octombrie 1933, au inceput lucrarile pentru a transforma fortul intr-o inchisoare federala de maxima securitate. In 29 de ani, nici un detinut nu a reusit sa evadeze, iar toti cei care incercau sa scape din inchisoare mureau impuscati, mancati de rechini sau inecati in apa rece. Insa totul avea sa se schimbe pe data 11 iunie, 1962.

"Marea evadare"

Clarence Anglin, John Anglin si Frank Morris sunt singuri prizonieri din istoria Alcatraz, care au reusit sa evadeze, fara sa fie prinsi ulterior. Cei trei barbati au planuit sa fuga cu cateva luni inainte, cand au inceput sa isi sape tuneluri in celula. Astfel, in dimineata zilei de 11 iunie, cei trei au mers prin tunel, s-au urcat pe cladire cu ajutorul unui sistem de ventilatie, apoi au coborat si au plecat de pe insula cu o barca de pluta, improvizata. Ca simbol, barbatii si-au lasat sub asternuturi masti care sa induca in eroare autoritatile.

2012/06/13/598321-tumblr-m5idzxhkm61qe.jpg
Frank Morris, Clarence Anglin, John Anglin - singurii detinuti care au reusit sa evadeze de la Alcatraz.

Clarence si John Anglin


Fratii Anglin, originari dintr-un orasel din Georgia, au lucrat in primii ani ai tineretii in agricultura. Fiind martorii unor furturi ingenioase, cei doi au pus la bataie un plan, cu ajutorul caruia au jefuit mai multe banci din Georgia. In 1956, fratii Anglin au fost arestati si dusi la penitenciarul federal Leavenworth. Acolo i-au cunoscut pe Frank Morris si Allen West (unul dintre complici, care insa a ramas in celula in dimineata evadarii). Dupa mai multe incercari de a scapa din penitenciar, Clarence si John au fost dusi la Alcatraz, in 1960, respectiv 1961.

Frank Morris

Frank "Lee" Morris s-a nascut in Washington, in anul 1926. A fost condamnat pentru omor cand nu avea decat 13 ani, iar in adolescenta a fost arestat de mai multe ori, pentru posesie de narcotice si jaf armat.

Allen West

Coleg de celula cu fratii Anglin si Frank Morris, Allen West a descoperit, in timp ce isi strabatea tunelul, ca nu putea sa iasa la suprafata din cauza unei bare de metal. Complicii sai si-au continuat planul de evadare, Allen neavand de ales decat sa ramana in celula si sa astepte ca autoritatile sa descopere cazul. Barbatul a fost declarat martor si nu a fost niciodata acuzat pentru ca a incercat sa scape din inchisoare.

In ciuda unor investigatii amanuntite, nu s-a mai auzit nimic de cei trei barbati, iar destinele lor au ramas necunoscute si pana in ziua de astazi. In 1963, penitenciarul a fost inchis si abandonat.

In cinematografie - "Evadare din Alcatraz" (1979)

Evenimentul de la 11 iunie, 1961, a reprezentat o sursa de inspiratie pentru regizorul Don Siegel, care a produs filmul "Evadare din Alcatraz", avandu-i in distributie pe Clint Eastwood si Patrick McGoohan.

Celebrul actor de filme western, Clint Eastwood, joaca rolul lui Frank Morris, unul dintre criminalii care au planuit "marea evadare". Pelicula se concentreaza mai mult pe dramele si evolutia personajului.

Foto: nps.gov

Un tanar din Kazahstan a fost prins la examen cu o fituica lunga de 11 metri... Cel mai mare telescop din lume va fi amplasat in Chile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x