Antena Căutare

Singurul sfânt cu cap de câine, al creștinilor. S-a rugat să-i fie luată frumuseţea, pentru a nu-i înnebuni pe privitori

Sfântul Mucenic Hristofor este prăznuit la data de 9 mă şi este un sfânt înfăţişat în frescele bisericii, având cap de câine. Nu mulţi sunt cei care cunosc existenţa sfinţilor cu cap de câine (chinocefali) sau de miel.

Sfântul Mucenic Hristofor este prăznuit la data de 9 mă şi este un sfânt înfăţişat în frescele bisericii, având cap de câine. Nu mulţi sunt cei care cunosc existenţa sfinţilor cu cap de câine (chinocefali) sau de miel.

Reprezentările lui iconografice sunt sub două chipuri reprezentatuve. În prima ipostază, Sfântul Hristofor apare ca un bărbat de rând, care îl duce în spate pe Hristos prunc, peste o apă. Cea de-a doua ipostază este aceea în care bărbatul apare având cap de câine şi o cruce în mână, crucea de mucenic. Se crede că prima variantă este de origine apuseană, pe când cea de-a doua este de origine răsăriteană.

Legat de viaţă şi chipul acestuia, asemănător cu cel al unui câine, există două variante. Prima variantă este aceea a tânărului minunat, care se roagă să i se ia frumuseţea, spre a nu mai sminti pe nimeni prin aceasta, iar a doua variantă aminteşte faptul că acesta făcea parte dintr-un trip al chinocefalilor, iar convertit la Hristos, el ajunge să fie omorât, devenind astfel martir.

Multe dintre lucrurile ce dadeau viata bisericii au ajuns sa fie data la o parte, fiind vazute drept de prisos. Din pacate acest lucru s-a cam intamplat si cu Sfantul Mucenic Hristofor, el disparand aproape total de pe peretii noilor biserici.

Sursa: crestinortodox.ro

Patru NUME de copii au fost INTERZISE. Niciun părinte nu mai are voie să-și boteze bebelușul așa... A fost oprită pe aeroport după ce pe scannere s-a văzut că are ceva anormal în pantaloni! Nimeni nu se aștepta la asta!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x