Antena Căutare

EŞTI FUMĂTOR? Legea anti-fumat în Europa. Ce prevede în fiecare ţară şi ce soluţii au fost adoptate pentru a-i ajuta pe fumători

România a adoptat una dintre cele mai dure legislaţii din Uniunea Europeană împotriva fumatului în spaţii publice.

România a adoptat una dintre cele mai dure legislaţii din Uniunea Europeană împotriva fumatului în spaţii publice.

Şi ţările membre UE au legislaţie care sancţionează dur fumătorii, însă au găsit soluţii pentru a-i ajuta pe fumători.

Germania

Fiecare land din Germania are propriile legi contra fumatului în spaţii publice, dar punctul comun este că majoritatea permit fumatul în încăperi speciale din restaurante sau alte localuri de alimentaţie publică, sau chiar în puşcării sau spitale de psihiatrie.

Soluţii

În Berlin se poate fuma în arestul poliţiei dacă poliţistul-şef îţi permite.

În Bavaria este permis fumatul în instituțiile culturale, dar doar dacă face parte dintr-o „manifestare artistică”.

Spania

Spaniolii au adoptat modelul dur din Franţa şi Marea Britanie. În hoteluri, doar 30% din camere pot fi pentru fumători. Nu este permis fumatul în spaţiile deschise din jurul şcolilor, spitalelor sau locurilor de joacă pentru copii. Amenzile variază între 30 şi 600.000 de euro.

Soluţii

Spre deosebire de România, unde interdicţia este totală, la iberici fumatul este permis în cluburile de fumători pentru membri, cluburi constituite ca persoană juridică cu statut de organizaţie non-profit.

Australia

În Australia nu se fumează în maşinile în care sunt copii sau în clădiri, gări sau staţii de autobuz, iar în aeroporturi nu există celebrele cabine pentru fumători.

Soluţia inedită

Toate pachetele de ţigări arată la fel: sunt vernil, cu pictograme cu diverse tumori şi diverse mesaje: „Fumatul produce cancer la plămâni”, „Fumatul afectează copiii nenăscuţi”, „Fumatul provoacă orbirea”. „Pe niciun pachet nu mai apare firma, nu ştii ce cumperi. Mulţi dintre fumători au renunţat din acest motiv”, se plâng australienii.

În afara spaţiului european Siria este prima ţară arabă care, din 2010, a introdus restricţii dure la fumatul în spaţii publice, chiar şi narghileaua fiind interzisă.

În România, persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendaţi cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligaţi să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere.

UPDATE: Un avion al companiei Tarom a efectuat o aterizare de urgenţă la Budapesta... Un incendiu puternic a izbucnit la un depozit din Ploieşti. 1,5 tone de artificii, făcute scrum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x