Antena Căutare

Ce înseamnă abrogarea unui act normativ neintrat în vigoare şi care sunt consecinţele adoptării unei noi ordonanţe în acest sens

Ordonanţa de urgenţă care a scos oamenii în stradă a fost abrogată! Un termen destul de controversat din punct de vedere juridic. Decizia a fost oficializată în urmă cu trei ore de Executiv şi a fost comunicată în scris. Fără declaraţii.

Ordonanţa de urgenţă care a scos oamenii în stradă a fost abrogată! Un termen destul de controversat din punct de vedere juridic. Decizia a fost oficializată în urmă cu trei ore de Executiv şi a fost comunicată în scris. Fără declaraţii.

Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

Mai exact, s-a adoptat un act normativ care anulează modificările aduse cele două coduri penale. Această ordonanţă 13 avea două capitole. Primul modifică codul penal, deci norme de drept material, iar al doilea modifică codul de procedură penală, deci norme de drept procedural.

Prima parte, cea referitoare la abuzul în serviciu, urma să intre în vigoare în termenul de zece zile specificat în act, iar a doua parte, cea referitoare la denunţ, la trei zile de la publicarea efectivă în Monitorul Oficial. Deci doar o parte producea efecte.

Odată cu publicarea în MOF a noii ordonanţe care abrogă vechea ordonanţă, aceasta mai poate produce efecte?

Nu. Absolut niciun efect. Nici partea referitoare la codul penal şi nici partea referitoare la codul de procedură panală! Modificările aduse codului de procedură penală nu afectează în niciun fel această chestiune a unei legi penale, eventual, mai favorabile.

Chiar şi aşa, protestele din toată ţara par să nu se oprească. S

Ordonanţa de abrogare a OUG 13/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial. În preambul sunt invocate protestele... Grindeanu: „Nu îmi dau demisia; un Guvern poate fi dat jos prin moțiune de cenzură!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x