Antena Căutare

Cele 11 reguli ale Comisiei Europene pentru Ponta si Antonescu

In plin "razboi" politic putere-opozitie in Romania, accentuat de referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, si in contextul in care premierul Victor Ponta a fost la Bruxelles pentru a le explica partenerilor europeni situatia, Comisia Europeana (CE) a dat vineri publicitatii o lista cu 11 cerinte ale Executivului european fata de autoritatile de la Bucuresti, informeaza RFI. Acestea vizeaza restabilirea si respectarea statului de drept, independenta Justitiei si increderea europeana.

UPDATE 21.00: Premierul Victor Ponta a declarat ca a primit si ca a raspuns deja, vineri, listei primite din partea Comisiei Europene, precizand ca au fost intrebari si nu cerinte si aratand ca nu s-a simtit foarte bine ca a fost pus "la zid" doar pentru ca Romania are o imagine proasta din cauza presedintelui suspendat Basescu. "Nu m-am simtit foarte bine ca suntem pusi la zid fara sa fim ascultati", a spus Ponta, la Antena 3, subliniind ca a asigurat CE de independenta justitiei si a explicat procedurile care au dus la suspendarea lui Basescu.

UPDATE 19.10: Presedintele interimar Crin Antonescu a negat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, existenta listei de solicitari a Comisiei Europene. "Nu exista asa ceva, pentru ca nu exista un document, ar fi insemnat o depasire de atributii inacceptabila si de neimaginat a Comisiei Europene pe care cineva cu experienta domnului Barosso ar fi putut-o face", a spus Antonescu. "Cum putea presedintele Barosso sa ii dea dispozitii primului-ministru al Romaniei despre ce sa faca presedintele Romaniei, chiar si interimar? Asa ceva este de neimaginat", a adaugat acesta.

Pe scurt, Comisia Europeana solicita Bucurestiului sa nu numeasca un nou sef la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si un nou procuror general, in timpul interimatului lui Crin Antonescu, si, de asemenea, sa nu faca nicio gratiere in aceasta perioada.

In acelasi timp, CE cere ca ministrii sa fie numiti dintre persoanele care nu fac obiectul unei condamnari privind integritatea lor personala, iar cei care fac obiectul unei astfel de condamnari sa demisioneze. Totodata, Avocatul Poporului trebuie sa se bucure de sprijinul tuturor partidelor politice, iar CE subliniaza ca trebuie restabilite regulile validarii referendumului si sa se renunte la folosirea "selectiva" a publicarilor in Monitorul Oficial..

Cele 11 cerinte ale Comisiei Europene:

1. Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea OUG nr. 38
2. Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul votantilor): abrogarea OUG nr. 41
3. Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta
4. Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare.
5. Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.
6. Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.
7. Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv
8. Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie.
9. Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii
10. Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.
11. Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.

Sondaj: Traian Basescu, demis cu 67%... Presedintele interimar, Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x