Antena Căutare

15 ianuarie, ziua pentru care ne mândrim că suntem români. La mulți ani!

De opt ani, pe 15 ianuarie, romanii celebrează Ziua Culturii Nationale. Acesta nu este singurul motiv pentru care sa uram „la multi ani!”. In aceasta zi, s-a nascut poetul national al romanilor, Mihai Eminescu.

De opt ani, pe 15 ianuarie, românii celebrează Ziua Culturii Naționale. Avem un motiv întemeiat pentru care să urăm „La mulți ani!”. În această zi, s-a născut poetul național al românilor, Mihai Eminescu.

Pe data de 7 decembrie 2010, s-a stabilit în baza Legii 238 / 2010 ca 15 ianuarie să fie Ziua Culturii Naționale. Aceasta reprezintă data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889). 15 ianuarie nu este numai ziua în care celebrăm „Luceafărul'' poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra contribuției noastre la crearea identității culturale: Cât de român este fiecare dintre noi?

Pe 15 ianuarie, vor avea loc manifestări culturale în orașele importante din România: simpozioane, spectacole, lansări de carte și slujbe de pomenire cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

În Capitală, bucureștenii pot participa la diverse activități:

Opera Naţională Bucureşti (ONB) găzduieşte luni un concert ce va cuprinde un repertoriu exclusiv românesc.

Academia Română va organiza luni, de la ora 10,00, simpozionul „Cultura română la ceas aniversar - Centenarul Marii Uniri".

Institutul Cultural Român găzduieşte, până pe 19 ianuarie, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, o expoziţie de fotografie care cuprinde imagini arhitectonice din zona rurală şi urbană, realizate de artistul vizual Bogdan Gheorghe Iorga. Vernisajul acesteia va avea loc luni, de la ora 17,30, în Sala Mare a ICR.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă publicului trei manuscrise - monumente ale limbii şi culturii române - tipărite în Veacul Luminilor: Cazania lui Varlaam, Îndreptarea legii cu Dumnezeu şi Psaltirea pre versuri tocmită. Luni accesul în expoziţiile muzeului este gratuit. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09,00 - 17,00.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti marchează Ziua Naţională a Culturii printr-o serie de recitaluri muzicale, care vor da pasagerilor români şi străini posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape planul identitar autohton.

La împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, luni va fi oficiată o slujbă de pomenire la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Foto: rador

Vremea 15 ianuarie 2018. Ger în toată țara, dar scăpăm de vântul puternic... Școala începe astăzi cu scandal! Elevii și profesorii, nemulțumiți de noul regulament! Ce prevede acesta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x